Kijev és Harkiv után Dnyiprót is orosz légitámadás érte, már húsz áldozatról adtak hírt

Kijev és Harkiv után Dnyiprót is orosz légitámadás érte, már húsz áldozatról adtak hírt

Sok halottja és számos sebesültje van a második orosz rakétatámadás-hullámnak, amely szombaton érte Ukrajnát, órákkal a Kijevre és Harkivra mért korábbi rakétacsapás után – jelentette az ukrán média hivatalos hatósági közlésekre hivatkozva. Az áldozatok száma pedig vasárnapra még tovább nőtt.

A reggeli támadás után az egész országra légiriadót rendeltek el.

A második hullámban támadott célpontok közé tartozik Odessza, Harkiv, Krivij Rih, Lviv, Ivano-Frankivszk, Ternopil, Mikolajiv és a főváros, Kijev is. Robbanások hallatszottak a közép-ukrajnai Vinnicja megyében is. Az infrastruktúrában, ezen belül az áramszolgáltató létesítményekben újabb károk keletkeztek.

A második rakétatámadásban a közép-ukrajnai Dnyipróban egy kilencemeletes lakóház részben összeomlott.

Lakói közül öten meghaltak, és 27-en megsérültek, köztük hat gyermek is – számolt be Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója. Később, vasárnap reggel azt közölte, 

húszra nőtt a kilencemeletes lakóház ellen elkövetett orosz légitámadás halottainak száma.

Hírdetés

Több gyerek is életét vesztette, 38 embert kiszabadítottak a romok alól, a támadásban összesen 73-an sebesültek meg.

A reggeli rakétatámadásban, amely Kijevet és Harkivot érte, a jelentések szerint senki sem sérült meg, de Kijev környékén a rakéták darabjai tüzet okoztak egy helyen, és épületekben is károk keletkeztek.

A szombati rakétatámadás előtt Kijevben teljesen szokatlan módon nem szólaltak meg a szirénák, nem volt légiriadó. A légierő szóvivője, Jurij Ihnat ezt azzal magyarázta, hogy az orosz rakéták valószínűleg északról, magas, ballisztikus röppályán érkeztek. Mint az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta: Ukrajnának nincs képessége ballisztikus rakéták azonosítására és lelövésére.

A kijevi katonai közigazgatás közleménye szerint a reggeli rakétatámadás a főváros egy infrastrukturális létesítményét érte. Az Ukrenerho ukrán áramszolgáltató fokozott tempóban dolgozik a károk elhárításán. A DTEK, a legnagyobb ukrán magán áramszolgáltató vállalat vészhelyzeti áramszünetet léptetett életbe Kijevben, Kijev környékén és Odesszában.

Andrij Jermak, a kijevi elnöki hivatal vezetője a rakétatámadások után határozottan kijelentette:

„Az oroszok terroristák, és mindenért megbűnhődnek. Mindenki – kivétel nélkül”.

Hozzátette, hogy az ukrán légierő tudja a dolgát. „Vissza fogunk csapni” – fogalmazott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »