Kijárási korlátozások: még a természetbe is csak negatív teszteredménnyel mehetünk

Kijárási korlátozások: még a természetbe is csak negatív teszteredménnyel mehetünk

Szlovákiában mától a kijárási tilalom új szabályai lépnek életbe. Negatív antigénalapú vagy PCR-tesztre lesz szükségünk, ha munkába, bankba, sőt, akkor is, ha a természetbe megyünk. A rendőrség egyben jelezte, hogy szerdától fokozottan ellenőrzik majd a rendelkezések betartását.

Az üzemegységekbe vagy a munkahelyre való belépéskor fel kell mutatni a negatív koronavírustesztről, vagy a kivétel tényéről szóló igazolást, illetve becsületbeli nyilatkozatot, esetleg a második oltás legalább 14 nappal korábban történt beadásáról szóló bizonylatot.

„Ezen igazolások valamelyikének felmutatásának kötelezettsége a rendelet szerint január 27-től február 2-ig érvényes az ország egész területén, majd azokban a járásokban tart tovább, ahol a tesztelés eredményei alapján magas a fertőzöttek aránya” – közölte a Szlovák Közegészségügyi Hivatal.

Kivételt igazoló okmány lehet az egészségi állapotról szóló orvosi igazolás, valamint három hónapnál nem régebbi bizonylat arról, hogy az illető a 2020. november 2-tól 2021. január 17-ig terjedő időszakban átesett a fertőzésen. Ez ugyancsak lehet a pozitív eredményt igazoló sms vagy e-mail is.

„Amennyiben más mód nincs, a kivitel meghosszabítására való jogosultságot igazoló irat pótolható az érintett vagy törvényes képviselője becsületbeli nyilatkozatával, melyben azonban fel kell tüntetni, hogy a nyilatkozattevő tudatában van annak, amennyiben a becsületbeli nyilatkozat tartalma nem felel meg a valóságnak, az ilyenkor szokásos jogi következményekkel kell szembesülnie” – közölte a közegészségügyi hivatal.

Hírdetés

Negatív tesztre van szükség például a munkába járáshoz, gyermek iskolába, vagy óvodába való kíséréséhez, külföldre történő utazáshoz vagy engedélyezett tömegrendezvényen való részvételhez. Enélkül nem mehetünk postára, bankba, biztosítóba, tisztítóba, cipészhez, trafikba, optikushoz, könyvtárba, kerékpár- vagy autószervizbe, az üzletek, csomagküldő szolgálatok, e-shopok kiadópontjaira sem.

Elég logikátlanul hangzik, de negatív teszteredményre van szükségünk ahhoz is, hogy sétát tegyünk a természetben, vagy egyéni sporttevékenységet folytassunk a járás területén. Ez alól kivételt képeznek a 15 évesnél fiatalabb és 65 évesnél idősebb személyek.

Ugyancsak nincs szükség negatív tesztre közeli hozzátartózó temetésén, házasságkötésen vagy keresztelőn való részvételhez, rászoruló hozzátartozó gondozásához és állatorvos felkereséséhez. Nem kell negatív tesztet felmutatniuk a gyerekeknek óvodalátogatás és az alapiskolák alsó tagozatai tanulóinak sem a tanításon való részvételhez. Kivétel vonatkozik a bírósági tárgyaláson vagy a büntetőjogi eljárásokon való részvételre is.

Az egészségügy-minisztérium ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a negatív teszteredmény nem jelenti feltétlenül azt, hogy ez ember nem fertőződött meg. Ezért negatív antigénalapú teszt birtokában is be kell tartani a járványügyi óvintézkedéseket.

(NZS/Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »