Kiiktatta a Dăncilă-kabinet a kisebbségek számára kedvező passzusokat a közigazgatási kódexből

Kiiktatta a Dăncilă-kabinet a kisebbségek számára kedvező passzusokat a közigazgatási kódexből

Évtizedekkel veti vissza Romániát a kisebbségi jogok tekintetében az RMDSZ szerint a román kormány által elfogadott közigazgatási törvénykönyv, mivel a bukaresti kabinet törölte belőle a kisebbségek számára kedvező előírásokat.
Mint arról beszámoltunk, a Viorica Dăncilă vezette kormány keddi ülésén sürgősségi rendelettel léptette hatályba az alkotmányossági normakontrollon korábban elbukott közigazgatási törvénykönyv egy újabb változatát. A szociáldemokrata miniszterelnök szerint a kódex 17 korábbi jogszabály rendelkezéseit hangolja össze, sürgős elfogadására pedig az államapparátus olajozottabb működése érdekében volt szükség.

A közigazgatási kódex tavaly elfogadott parlamenti változata még számos kisebbségvédelmi rendelkezést is tartalmazott, de eddig nem lehetett tudni, hogy ezek szerepelnek-e a kormány által elfogadott új változatban, mivel a kabinet nem tette közzé a keddi ülésen elfogadott jogszabály szövegét.

Az RMDSZ aztán szerdán bejelentette, hogy elfogadhatatlannak tekinti a kormány által elfogadott közigazgatási törvénykönyvet, amely a szövetség szerint a kisebbségi jogok tekintetében több tíz évvel veti vissza Romániát, a „90-es évek állapotára”. Cseke Attila, az alakulat szenátusi frakcióvezetője közölte, a parlamenti munka során kidolgozott törvénykönyvjavaslathoz az RMDSZ törvényhozói közel száz módosítást fogalmaztak meg, ebből számos javasolt rendelkezés a nyelvi jogokra jelentett volna garanciát, és bővítette volna azokat.

Hírdetés

„Amit szakmai munkával és politikai támogatással a parlamentben sikerült elérnünk, azt a kormány teljes mértékben figyelmen kívül hagyta, és kitörölte a tegnap (kedden – szerk. megj.) tárgyalt változatból” – idézte az RMDSZ hírlevele a közigazgatási törvénykönyv kidolgozásáért felelős parlamenti különbizottság tagját. Cseke szerint miközben a bukaresti kormány azt az álláspontot képviseli, hogy Románia „modellország” a kisebbségi jogok tekintetében, ezzel szemben a sürgősségi rendelet a megszerzett nyelvi jogokat is eltörli, olyan jogokat, amelyeket 13 éve hatályban lévő törvény szentesít.

Egyébként a közigazgatási törvénykönyvjavaslatot a bukaresti parlament fél éves szakbizottsági munka után megvitatta és elfogadta, azonban az ellenzéki pártok alkotmánybírósági óvást emeltek ellene, így nem léphetett hatályba. Cseke Attila úgy tudja, az RMDSZ által javasolt, nyelvi jogokra vonatkozó egyetlen előírás, amely benne maradt a kormány által elfogadott változatban, azt írja elő, hogy anyanyelvű formanyomtatványok segítsék ezután az önkormányzati ügyintézést, bár azok elfogadtatását lényegesen megnehezítették.

 

A rendelet ezt követően a törvényhozás asztalára kerül jóváhagyásra. „Az RMDSZ nem ért egyet a sürgősségi kormányrendeletek útján eszközölt törvénymódosítással. Ma ismét beigazolódott, hogy a széleskörű parlamenti vita és megalapozott szakmai munka jó tervezeteket, a kormány sürgősségi rendeletekkel hozott döntései pedig súlyos hibákat eredményez. A parlamenti munka során az RMDSZ ismét beterjeszti módosításait, harcolni fogunk a nyelvi jogokért” – közölte a szenátusi frakcióvezető.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »