Kihirdette Iohannis az ingázók határátlépését megkönnyítő törvényt

Kihirdette Iohannis az ingázók határátlépését megkönnyítő törvényt

Kihirdette Klaus Iohannis államelnök pénteken a törvényt, amely értelmében könnyített körülmények között ingázhatnak ezentúl a román–magyar határ mentén élők, amennyiben rendelkeznek ingázói okirattal.
A jogszabálytervezetet az RMDSZ, a PSD, a PMP, a Pro Románia és a nemzeti kisebbségek frakciójának törvényhozói nyújtották be.

A törvény előírja, hogy ingázói okiratra jogosultak azok a személyek, akik Romániában élnek és Magyarországon dolgoznak. Ez fordított esetben is érvényes. Az ingázói okirattal könnyített körülmények között léphetik át a határt.

A törvény továbbá arra kötelezi a belügyminisztériumot, hogy külön útsávot biztosítson az ebbe a kategóriába tartozó személyek számára. Az ingázói okiratot az érintettek családtagjai is igényelhetik – számolt be az Agerpres.

A jogszabály szerint a ingázói igazolványt az útlevélosztályokon kell igényelni, az egyik országban állandó lakcímmel rendelkező munkavállalónak a kéréshez csatolnia kell a szomszédos államban kötött munkaszerződését.

Az igazolvány addig érvényes, ameddig a munkaszerződés szól, de nem lehet öt évnél hosszabb ideig használni. A kihirdetett jogszabály hatályba lépésétől számított 90 napon belül a kormánynak rendelettel kell elfogadnia a belügyminisztérium által kidolgozott alkalmazási módszertant.

Hírdetés

A törvény egy másik, 2021. január elsején hatályba lépő előírása értelmében ugyanakkor a belügyminisztérium további határátkelőpontokat fog megnyitni.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »