Kihelyezett ülés margójára

Tisztelt Képviselő urak!

Fenntartható fejlődés bizottság

A negyvenéves Mátrai Erőmű, magyar fűtőanyaggal való fejlesztésére a tervezés 2008-ban kezdődött meg, az MVM és az RWE közös gondozásában.

2011-ben a terv politikai döntés áldozatává vált.

Az MVM kivásárolta az erőmű többségi részvényeit vegyes vállalatot hozott létre és leállította a tervezett bővítést.

Reális Zöldek szerint Magyarország biztonságos villamos energia ellátásához 2030 – ig Mátrai Erőmű nélkülözhetetlen. Erre a tényre a Kaderják Péter utalt a Bizottság előtti meghallgatásakor.

Kovács Pál államtitkár mondta a közelmúltban Budapesten sorra került rendezvényen. Nem szó szerint idézem: Mátra nélkül Észak- Kelet Magyarország térségében nincs primer szabályozási energia. A tercier tartalékot a MVIRNAK 2018. év első félévben egy alkalommal, 2019. év második félévben nyolc alkalommal kellett indítania.

Búz oka:

Az Opus Global Nyrt. által létesített búzafeldolgozó használt vize a Mátrai Erőmű használt víz medencéjébe került bevezetésre, amelynek a hatására a medencében biológiai folyamat indult be.

Hírdetés

A búzafeldolgozó 33 milliárd forintból létesült, a kormány 6,2 milliárd Ft-al támogatta a fejlesztést. Ennek ellenére a búzafeldolgozó szennyvízének az elhelyezésére
A létesítmény 2019. februárban történt átadáskor mondta Orbán Viktor miniszterelnök:
„ – Egy olyan létesítmény, amelynek segítségével teljesen más dimenzióba léphet a gabona feldolgozás Magyarországon. Ez az üzem éves szinten 250 ezer tonna, kizárólag hazai beszállítóktól vásárolt, GMO- mentes búzát fog feldolgozni, világszínvonalú, környezetbarát technológiával és hulladékmentesen.”

A reális zöldek szent meggyőződése, hogy a széndioxid nem káros gáz.

Szijjártó miniszter úr szerint az iparosodás előtti korszakhoz képest napjainkra mindössze 0,12 Celsius fokkal nőtt az átlaghőmérséklet.

Az ipari korszakban a levegő széndioxid koncentrációja 280 ppm – ről, 400 ppm –re növekedett, a fák levelének átlagos mérete 14%-al növekedett, állítja Szarka László az MTA rendes tagja.

A Mátrai Erőmű nagyon jó feltételekkel került az RWE tulajdonába.

Az RWE vállalta, hogy bővíti az erőművet lignit bázison. Vállalta, hogy megcsinálja a kéntelenítőt. Megcsinálta.

A Mátrai (Gagarin) Hőerőmű, az RWE tulajdonába a Horn kormány országlása idején került. Az erőműnek magyar állami tulajdonból német állam tulajdonába átadását azt tette lehetővé, hogy az MDF kormány idején a MVM TRÖSZT szervezeti formája átalakításra került. Az átalakítással a TRÖSZT központ és a TRÖSZT vállalatai között csupán a pénzügyi hidak maradtak meg a szakmai hidak elszámolásra kerültek.

A Greenpeace mögött üzleti érdekek állnak.
(Forrás: Új Magyarország, 1996. március 26.)
„Féljünk vagy ne féljünk” címmel közölt írást Bertók László Attila tollából a fenti napon az Új Magyarország és kb. egy év múlva az Antall kormány által összehozott napilap meg szűnt lenni.
A Greenpeace valódi hátteréről az Új Magyarország volt az utolsó, amely beszámolt, azóta kiegyensúlyozott tájékoztatás az írott sajtóban és az elektronikus média műsorszolgáltatásában egyáltalán nem volt a Greenpeace –ről. A reális zöldek azon véleményének, hogy a Greenpeace nem a magyar érdekek mentén működő civil szervezet, idegen hatalmak érdekében működik hazánkban, eredetileg a francia kémszolgálat háttér intézményeként jött létre, egyetlen média nem adott nyilvánosságot.

Budapest, 2019. december 5.

Tisztelettel: Juhos László, elnök, főszerkesztő


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »