Kihátrál a popszakma a Petőfi Rádió mögül?

Kihátrál a popszakma a Petőfi Rádió mögül?

Több tucat magyarországi zenekar, művész, szervező, zenei szakember nyílt levélben foglalt állást a Petőfi Rádió körüli változásokra reagálva, azt nehezményezve, hogy jelentős mértékben meggyengült az adó színvonala.

petofir_b

A levelet aláírta többek közt Bródy János, a Wellhello, a Quimby, a Punnany Massif, a 30Y, a Biebers, a Pál Utcai Fiúk, a Mary PopKids, a Kiscsillag, a Hiperkarma, az Irie Maffia és az Anna & The Barbies is. A zenekarok mellett több koncerthelyszín és fesztivál is csatlakozott az összefogáshoz: például a Sziget, a Volt, a Balaton Sound, az EFOTT, a Fezen, a Fishing On Orfű és a veszprémi Utcazene Fesztivál.

„Az elmúlt években nagyon sokat köszönhettünk a Petőfi Rádiónak, az igényes könnyűzenei kultúra támogatója és felkarolója volt. Egy friss zenei fórumot teremtett, ahol olyan zenekarok kaptak bemutatkozási lehetőséget, akiknek értékes alkotásai korábban nem jutottak el hasonló csatornán keresztül a közönséghez” – olvasható a nyílt levélben. A zenészek és fesztiválok képviselői arról is írnak, hogy nemcsak a közönség, hanem ők is érzik, hogy a rádió mostanában jelentős változáson megy át.

„Nemcsak a zenei kínálat terén, de a rádió hangvételében, stílusában is” – teszik hozzá, kifejtve, hogy közülük többen is megbeszélésen vettek részt a Petőfi aktuális vezetőivel, jelezték az aggodalmukat. Az egyeztetés során a rádió részéről elhangzott, hogy szélesebb közönséghez szeretnének szólni, azzal a kockázattal is, hogy ezáltal elveszíthetik a mostanit. “A változást jelzi az is, hogy olyan emblematikus figurák és műsorok tűnnek el a rádióból, akiket ti is szerettetek, számunkra pedig szakmai garanciát jelentettek” – írják a popszakma képviselői.

Mint rámutatnak, bíznak benne, hogy a közmédia illetékes vezetői meghallják szavukat és odafigyelnek sok százezer hallgató véleményére. „Úgy gondoljuk, a kereskedelmi rádiózás szempontjai helyett a Petőfi Rádió majd’ egy évtizeden át olyan úton járt, amely valódi értéket teremtett és példát mutatott fiataloknak és időseknek egyaránt. Ennek folytatását kérjük és várjuk el a Petőfi Rádió vezetőitől” – olvasható a nyílt levélben.

Az Index.hu megkereste az MTVA sajtóosztályát, akik azt válaszolták, minden átalakításban benne van, hogy egyesek lemorzsolódnak, mások pedig csatlakoznak egy adott médiumhoz. „Egyelőre azok vannak többen, akik a felfrissített Petőfihez pártoltak” – írta az indexnek Kobza Miklós, az MTVA sajtófőnöke, miután a rádió Facebook-oldalát dühös kommentek lepték el, lájkolóik száma pedig több ezerrel csökkent az átalakulás óta. „Szánalmas, hogy egy neves rádió idáig süllyedjen! Kedves vezetőség, vagy bárki, aki ezeket a döntéseket hozta/hozza, jó lenne, ha felébrednétek” – írta például az egyik kommentelő.

„A nyílt levélről azt gondoljuk, hogy az a szűk üzleti kör fűti a magyar könnyűzene e szegmensét, akik eddig nagy haszonélvezői voltak a Petőfinek (épp ezért is válhatott a Petőfi egy zárt kultúrgettóvá). Pont ezért kellett kinyitni a kapukat, és sokkal több magyar zenei előadót rotálni az adásmenetbe” – írták a közmédia képviselői. Kobza levelében arról is ír, hogy a Petőfi továbbra is a magyar könnyűzene nagyszínpada marad, „csak ha szabad úgy fogalmaznom, az eddigi underground kisszínpad helyett ácsoltunk egy nagyobb színpadot, ahol szélesebb merítésből, több előadó is elfér”.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »