Kihasználják a tűzszünetet

Kihasználják a tűzszünetet

Nem csitul az erőszak Szíriában, de az amerikai külügyminisztérium közlése szerint az utóbbi egy napban kevesebbszer sértették meg a tűzszünetet a harcban álló felek, mint korábban. Ez az első jelentősebb fegyvernyugvás a polgárháború öt évvel ezelőtti kirobbanása óta. A tűzszünetet a segélyszervezetek arra használják fel, hogy gyógyszereket és élelmiszert juttassanak el a lakossághoz.

Az Egészségügyi Világszervezet februárban 15 tonnányi gyógyszert küldött a Damaszkusztól délnyugatra lévő Moadamiehbe – ezúttal olyan gyógyszereket vittek, amelyek kimaradtak a korábbi szállítmányokból.

„Engedélyt kaptunk, hogy gyógyszereket juttassunk Moadamiehbe, olyan gyógyszereket, amelyeket az előző szállítmánnyal nem küldhettünk a megszállt területekre. Antibiotikumokról és fájdalomcsillapítókról van szó” – közölte Tarik Jasarebvic, a WHO szóvivője.

Néhány nappal korábban ugyanebbe a városba élelmiszer is érkezett, ezt rakták ki az ENSZ menekültügyi segélyszervezetének munkatársai egy Damaszkusz közelében lévő településen, amelyet a felkelők tartanak ellenőrzésük alatt. A világszervezet ötvenegy kamionja egy nappal azután jutott be a sokat szenvedett városba, hogy szombaton életbe lépett a tűzszünet.

Moadamieh ellen Bassár el-Aszad többször is vegyi fegyvert használt a háború kitörése óta: 2013-ban szarint vetetett be, amelynek nemcsak a használata, hanem a gyártása is tilos tömegpusztító jellege miatt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »