Kihágásnak minősítették Tudose akasztásos kijelentését

Kihágásnak minősítették Tudose akasztásos kijelentését

Kihágásnak minősítette Mihai Tudose volt román kormányfőnek az autonómiát követelő erdélyi magyarokat áttételesen akasztással fenyegető, egy január 10-i tévéműsorban elhangzott kijelentését szerdai határozatában a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

Az MTI összefoglalója szerint a CNCD megállapította: Tudose azon mondata, hogy „ha a (székely – a CNCD megjegyzése) zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”, diszkriminációnak minősül, és sérti a méltósághoz való jogot.

A hatóság nem szabott ki bírságot, csak figyelmeztetésben részesítette a politikust, tekintettel arra, hogy Tudose azóta Facebook-oldalán bocsánatot kért mindazon közösségektől, amelyeket „félreérthető kijelentésével” megsértett, és korábban más ügyekben nem emeltek még panaszt ellene a diszkriminációellenes testületnél.

A CNCD egyhangúlag hozta meg döntését, amely ellen az érdekelt felek közigazgatási bíróságon emelhetnek óvást.

http://mno.hu/

Tudose múlt héten kért nyilvánosan bocsánatot kijelentéséért. A CNCD előtt tett ígéretének megfelelően a két hete lemondott miniszterelnök közösségi oldalán azt írta:

„Ezúton is nyilvánosan bocsánatot kérek bármilyen közösségtől vagy kisebbség tagjaitól, akik sértve érezték magukat gyűlöletkeltésre vagy erőszakra való felbujtásként értelmezett nyilatkozatom által. Ez az értelmezés nincs összhangban az én értékeimmel és elveimmel, amelyek a közösségek közötti párbeszéden és tiszteleten alapulnak, és amelyek mentén föl kívánok lépni az intolerancia és gyűlöletkeltés ellen.”

Hozzátette a szociáldemokrata politikus: a történtek nyomán levonta a tanulságot, miszerint nagyobb figyelmet és szigorúságot kell tanúsítania a nyilvános állásfoglalásaiban annak érdekében, hogy ne adjon teret olyan értelmezéseknek, amikkel maga sem ért egyet. A volt miniszterelnök – akárcsak korábbi nyilatkozatában – ezúttal is azt állította, hogy kijelentésével „mindössze” a törvény betartatásának szükségességére, és az erre hivatott helyi hatóságok felelősségére utalt a román állam hivatalos jelképeinek használatával kapcsolatban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »