Kigyulladt Budapesten a Ráday Kollégium

Kigyulladt Budapesten a Ráday Kollégium

A Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Markusovszky téri kollégiumának épülete január 23-án, szerdán este gyulladt ki. A hatósági vizsgálatok most is folynak, az épületben egy megégett holttestet találtak.

A kollégiumban 125 diák lakott, de sokan nem voltak bent, mert a vizsgaidőszakban hazautaztak. Az épület tulajdonosa, a Dunamelléki Református Egyházkerület este felhívást tett közzé a Facebookon, amelyben azt kérték a diákoktól, hogy egy megadott számon adjanak életjelet magukról. Egy elszállásolt vendég kivételével ezt mindannyian megtették, így az egyetlen áldozat személye valószínűsíthető, de nem biztos. A rendőrségi vizsgálat még tart. A tűzoltók még ma is dolgoznak, mert a kisebb tűzfészkeket és a parázsló területeket is lokalizálni kell.

A Köztelek utca, Ráday utca, Markusovszky tér által határolt épülettömben működik a kollégium mellett a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatala, levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár és a Bibliamúzeum is. Ezekben a tűzoltók tájékoztatása szerint nem esett kár.

Az egyházkerület vezetése ma, január 24-én, csütörtökön délben válságstábot tart a Károli Gáspár Református Egyetem rektori hivatalában, ahol azt is megtárgyalják, hogyan biztosíthatnak elhelyezést az otthon nélkül maradt diákoknak. A tragédiáról Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök sajtótájékoztatót tartott.

Hírdetés

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke reggeli közleményében köszönetet mondott a tűzoltóknak, hogy a riasztástól számítva nyolc perc alatt a helyszínre értek, és ember feletti erőfeszítéseket tettek a tűz megfékezésére. Megköszönte a rendőrség munkáját, valamint a diákok megsegítésére érkezett több száz felajánlást. Bogárdi Szabó István külön köszönetet mondott a IX. kerület polgármesterének, Bácskai Jánosnak, aki azonnal megnyitotta a közeli önkormányzat épületét a téli hidegben kint rekedt diákok előtt. Az önkormányzati dolgozók hajnalig bent maradtak a hivatalban, hogy segíteni tudjanak. A diákok biztonságban töltötték az éjszakát. A püspök köszönetet mondott a felajánlásokért a Magyarországi Evangélikus Egyháznak, a Magyar Református Szeretetszolgálatnak, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának, a lelkipásztoroknak, gyülekezeti tagoknak és minden jószándékú embernek.

Forrás: MTI; Református.hu

Fotó: Református.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »