KIgyulladt a Konstancai járványkórház – kilencen meghaltak

KIgyulladt a Konstancai járványkórház – kilencen meghaltak

Tűz ütött ki péntek reggel a konstancai járványkórháznál, vörös jelzésű beavatkozási kódot léptettek érvénybe, írja a Mediafax. A Konstanca megyei prefektus, Silviu Coșa megerősítette: négy személy elhunyt. A későbbi híradások szerint viszont kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma. A tüzet eloltották. Florin Cîţu miniszterelnök felkérte Raed Arafatot Konstancán személyesen irányítsa a járványkórház intenzív osztályán kiütött tűz nyomán szükségessé vált hatósági beavatkozást.

Az első információk szerint a tűz az intenzív osztályon keletkezett. A kórháznál lángokkal és nagy mennyiségű füsttel szembesültek a helyszínre érkező katasztrófavédelmisek.

Az orvosok segédkeztek a betegek evakuálásában, ami azért is nagy kihívás, mert a páciensek közül többen nem képesek önállóan mozogni. Több mentőautó érkezett a helyszínre, hogy átvegyék a betegeket, és a megyei kórházba szállítsák őket.

A járványkórház a városi önkormányzat hatáskörébe tartozik, közölte a Konstanca Megyei Tanács elnöke, Mihai Lupu a Digi24 hírtelevízió kérdésére, hozzátéve, hogy régi, 60-70 éves épületről van szó.

A Konstanca megyei prefektus, Silviu Coșa korábban megerősítette: négy beteg elhunyt, három a liftben, egy pedig az épület földszintjén. Mint hozzátette: 40 tűzoltóautó érkezett a helyszínre a Konstanca, Ialomița és Călărași megyei egységektől. Ezt követően a G4media.ro információi szerint kilencre emelkedett a halálos áldozatok száma a G4media.ro információi szerint, amit a Konstanca megyei katasztrófavédelmi felügyelőség megerősített.

A kórházba 113-an voltak beutalva, ebből tízen az intenzív osztályra. Az evakuált betegeket a Konstanca Megyei Sürgősségi Kórházba, a Pneumológiai Kórházba, illetve a megyei katasztrófavédelem (ISU) egyik mobil kórházába szállítják, közölte az egészségügyi minisztérium.

Hírdetés

A szaktárca szerint valamennyi pácienst átszállítják a megyei kórházba, a tüdőkórházba, illetve a katasztrófavédelmi felügyelőség mobil kórházába, közölte az Agerpres hírügynökség.

Az ügyvivő egészségügyi miniszter, Cseke Attila igénylésére készenlétbe helyezték a medgidiai és a mangaliai kórházat is, hogy szükség esetén oda is szállíthassanak betegeket.

A Konstanca megyei katasztrófavédelmi felügyelőség megerősítette, hogy a megyeszékhely járványkórházában keletkezett tűzben kilenc személy életét veszítette.

Ugyanakkor emlékeztetnek, a tűzeset bejelentését követően 9.53-kor aktiválták a legmagasabb fokú mentési eljárást, a vörös kódot. A kórházban kezelt betegeket kihozták, és 10.55-re sikerült eloltaniuk a tüzet.

Florin Cîţu miniszterelnök felkérte a katasztrófavédelmi főigazgatóság (DSU) vezetőjét, Raed Arafatot, hogy menjen el Konstancára és személyesen irányítsa a járványkórház intenzív osztályán kiütött tűz nyomán szükségessé vált hatósági beavatkozást.

„Florin Cîţu miniszterelnök felkérte Raed Arafat államtitkárt, menjen el a helyszínre és bizonyosodjon meg, hogy a hatósági beavatkozás problémamentesen zajlik” – áll a közleményben.

Az Agerpres szerint a kormány tájékoztatása értelmében a miniszterelnök állandó kapcsolatban áll a belügyminisztérium, az egészségügyi tárca és a Konstanca megyei prefektúra képviselőivel. A belügynél válságstábot állítottak fel, ez irányítja a hatósági beavatkozást, illetve gondoskodnia kell a kórházból kimenekített betegek más egészségügyi intézményekben való elhelyezéséről.

Gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kivizsgálás indult a konstancai kórháztűz ügyében – értesült az Agerpres hírügynökség ügyészségi forrásokból.

Egy csapat már a helyszínen vizsgálódik, a nyomozást a konstancai törvényszéki ügyészség irányítja.

(Maszol nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »