Kígyós népe ünnepelt

Hagyományőrzés és sport

A sport és a hagyományőrzés jegyében tartottak falunapot a Beregszász melletti kisközségben, Kígyóson. Ahol a színpadi díszlet és a terített asztalra kitett, rozsdabarnára érett szőlő fürtök, valamint a vendégeknek felkínált lánghullámú nedűk sokasága jelezte, hogy Kárpátalja egyik legszebb, szakszerűen gondozott szőlőültetvénye itt húzódik a település határában, a Visszatekintő-dűlőben. S hogy Kígyós a megye alföldi részein végighaladó borút egyik fontos, ha nem a legfontosabb állomása.

Megnyitó beszédében Nagy Attila polgármester a közösségi alkalmaknak az ehhez hasonló vidám együttléteknek a falu életében betöltött szerepéről szólt, s arról, hogy ezeknek a jelentősége a továbbiakban még inkább felértékelődik. A falu első embere köszönetet mondott az ünnepség főtámogatójának, Knobloch Györgynek és családjának.

A hagyományoknak megfelelően a falunapot bécsi keringővel nyitották meg a helyi kultúrosok, majd a közönség a Kárpát-medence népeinek táncaiból kapott ízelítőt. De láthattunk itt modern japán táncot is. A legnagyobb sikere talán mégis annak a zenés-táncos összeállításnak volt, amelyben a helyi Szederinda tánccsoport a hagyományos szüreti mulatságok hangulatát elevenítette fel. Az előadásra kerülő igényesen színpadra vitt műsorszámokból látszik, hogy a községben élénk művelődési élet zajlik. Köszönhető mindez a hagyományok iránt érdeklődő, a magyar kultúra iránt elkötelezett helyi fiataloknak, illetve a klubvezető, Iván Biró Ilona, valamint a fiatal koreográfus, Rádik Krisztián lelkiismeretes és sokoldalú munkájának.

A délután folyamán futballmérkőzésre került sor. Ezekben az órákban sok gyerek kereste fel az ugrálóvárakat, az ínyencek pedig megkóstolhatták az egészben nyársra húzott, több órán át sütött sertés húsát. Hozzá mindenki ízlésének megfelelően különböző tájjellegű borokat kóstolhatott.

A késő estébe nyúló utcabálon a nagyszerű hangulatról a Bózsár zenekar gondoskodott.

Eszenyi Gábor

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›KígyósCímkék: KárpátaljaKígyósUkrajnafalunapkultúrakárpátaljai magyarságukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »