Kigolyózták Karácsonyt: óriási tiltakozás lesz a Ligetben

Miután a zuglói képviselő-testület a Liget-projekt mellé állt, egyértelművé vált, hogy a láncfűrészeket már csak a tömeges tiltakozás állíthatja meg a Városligetben – állítja Lányi András. A helyhatóság arra szólította fel Karácsony Gergely polgármestert, a beépítés elleni háború egyik bástyáját, hogy kössön együttműködési megállapodást a Városliget Zrt.-vel. A civilek azonban nem nyugszanak, és a Greenpeace-szel közösen, vasárnap délután 3 órára demonstrációt hirdettek a Petőfi Csarnok melletti nagy tisztásra.

Ettől, ugye, már nincs lejjebb? – kérdezte Lányi András, a „Mindent a maga helyén!” felhívás egyik kibocsátója, amikor értesült róla, hogy a zuglói MSZP frakció átállt a Fidesz oldalára, hogy ellehetetlenítse a Városliget beépítése ellen régóta tiltakozó Karácsony Gergely polgármestert. Aki még baloldali összefogásban reménykedett, nyugodtan elfelejtheti.

Nem ismerjük a politikai hoci-nesze hátterét – állítja Lányi –, de Baán Lászlóéknak semmi se lehetett túl drága, hogy megpuccsolják az utolsó hivatalos közszereplőt, aki terveik útjába állhat. Európa egyik legszennyezettebb levegőjű fővárosának polgárai eddig se a parlamenti pártoktól várták a kétszáz esztendős Városliget védelmét, de most már nyilvánvaló: a láncfűrészeket csak a tömeges tiltakozás állíthatja meg.

Ezért a Greenpeace-szel és több civil szervezettel összefogva vasárnap délután 3 órára demonstrációt hirdettek a Petőfi Csarnok melletti nagy tisztásra. A résztvevők hatalmas élőképben fogják megjeleníteni a ligetvédők jelvényen is terjedő emblémáját, amely egyszerre formáz lombos fát és ökölbe szorított kezet.

A Citypostereken városszerte megjelenő kormányzati ígéretet, hogy a közpark zöldterülete növekedni fog az építkezések nyomán, Lányi hazugságnak nevezte. Ha a Dózsa György út mentén gyepesítik a tervezett mélygarázsok tetejét, az nem pótolja a kivágásra ítélt több száz fa lombkoronájának biológiai szolgáltatásait. Az új létesítmények forgalma pedig túlterhelné a Ligetet, amit az ismételt közvélemény-kutatási eredmények szerint a városlakók kétharmada közparkként szeretne megőrizni, új, oda nem illő épületek nélkül. Azt is képtelenségnek tartja, hogy a százmilliárdokért tönkretett Városligetért kárpótlásul a kormányzati ötletgyár újabban egy még ennél is drágább elképzelést népszerűsít: a Nyugati pályaudvarhoz tartozó vasúti területek parkosítását. A kormányközeli építési vállalkozóknak mindez hatalmas üzletet jelenthet, az adófizetők ellenben joggal háborodnak fel a közpénzek elpazarlása ellen – teszi hozzá.

Budapest három kerületében is irtják a fákat

Amióta Budapest több területén is veszélybe kerültek a fák, erősödött a civil összefogás. A főváros szívében található közparkban Ligetvédők elszánt csoportja riadóztatja egymást, ha beindulnának a láncfűrészek. Az aktivisták a Kertem nevű egykor szebb időket látott szórakozóhelyen vertek sátrat, éjjel-nappal készültségben állnak. Várják az utánpótlást, sőt elképzelhetőnek tartják, hogy jóval többen is érkezzenek a helyszínre. A Ligetvédők Alkotmánya egyébként hangsúlyozza, hogy társadalmi egyeztetés előzzön meg bármilyen nagy volumenű változtatást. A ligetbéli helyzetről készült korábbi helyszíni riportunkat és videós beszámolónkat itt tekintheti meg.

A főváros egy másik pontján is kivágásra ítélték a fákat. A Józsefváros egyik legnagyobb, de műemléknek nyilvánított zöldterületén egy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás zajlik. A kivitelezési munkálatokkal 145 példány kerül kivágásra. Csütörtökön Erőss Gábortól, a Józsefvárosi Önkormányzat PM-es képviselője az MNO-nak arról beszélt, hogy a civilek nem nyugszanak bele a fakivágásba, és akár élőláncot alkotva védik meg a fákat. Ráadásul a Római-part sem menekül meg a mobilgát-beruházástól, így novemberben már munkagépek veszik birtokba a területet, letarolnak mintegy 1500 fát. A főváros három területét érintő fakivágások összekovácsolták a civileket, így a Ligetvédők, az óbudaiak és a kertvédők immáron közös erővel, szoros együttműködésben akár még keresztbe is tehetnek a beruházásoknak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »