Kifogyott a halálkoktél Arizónában, egy darabig nem lesznek kivégzések

Elfogyott a halálbüntetéseknél használt gyógyszerkoktél egy fontos összetevője az arizonai börtönökből, ezért az amerikai államban átmenetileg felfüggesztik a méreginjekciós halálbüntetések végrehajtását.

A midazolam nevű szer egy nemzetközi összefogás nyomán fogyott el, miután a halálbüntetések ellen tiltakozó szervezetek nyomására az EU-ban és az USA-ban húsz gyógyszergyár hagyott fel a gyártással. A Pfizer volt az utolsó, aki felhagyott a forgalmazással idén májusban, Arizonában mostanra fogytak ki a készletek.

A midazolam nem az egyetlen szer, amelyet használni lehetne, de a másik két szerből, a pentobarbitálból és a tiopentál-nátriumból sem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség.

A szűkös készletekre akkor derült fény, mikor vizsgálat indult, mert egy kétszeres gyilkosság miatt elítélt kivégzése közben komoly problémák merültek fel. A férfi két órán keresztül haldokolt a gyors eljárás helyett, a szemtanúk szerint Joseph Rudolph Wood tulajdonképpen egész idő alatt levegő után kapkodott.

Az eset nyomán több államban is vizsgálni szeretnék a halálos ítéletek végrehajtásakor használt hatóanyagok raktárkészletét, illetve azt, hogy a börtönök honnan szerzik be az anyagokat.

(Index)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »