Kifogott a csőtörés a debreceni szerveken

Várhatóan még napokig nem indulhat meg a közlekedés a debreceni belváros egyik legforgalmasabb útszakaszán, amelyet csőtörés miatt hétfő reggel zártak le – közölte a városháza sajtószolgálata kedden az MTI-vel.

Korábbi közleményük szerint a debreceni Csapó utcában tört el egy vízcső, emiatt a Csapó utca–Hunyadi utca kereszteződése és az Árpád tér között az utat teljes szélességében lezárták, a forgalmat elterelik.

A csőtörés miatt két trolibusz- és hat autóbuszjárat továbbra is terelőúton közlekedik – jelezte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtószolgálata.

Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója keddi közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy közel három méter mélységben lévő, egy vasbeton közműalagút alatt mintegy 50 centiméter mélyen futó, 600 milliméter átmérőjű vízvezeték tört 30-40 centiméter nagyságú darabokra.

A vizsgálatok alapján joggal feltételezhető, hogy a vezeték nem életkora miatt ment tönkre, hanem a jelentős felszíni közlekedés erőhatásai miatt folyamatosan dinamikus terhelést kapott, amelyet a rideg anyagi tulajdonságokkal rendelkező azbesztcementcső nem volt képes már elviselni – magyarázta a vezérigazgató, hozzátéve: a hibahely kijavítására rugalmas tulajdonsággal rendelkező polietilén csövet építenek be.

Ilyen nincs Magyarországon

Ányos József elmondta: mivel ilyen átmérőjű polietiléncső jelenleg nem áll rendelkezésre Magyarországon, a csövet és a hozzá tartozó csatlakozó szerelvényeket Németországból kell beszerezni. A szükséges anyagok várhatólag csütörtökre érkeznek meg.

A tönkrement vezeték cseréje egyedi műszaki megoldást fog majd igényelni, mivel a jelentős méretű és súlyú vezetéket gyakorlatilag be kell fűzni a közműalagút alá – tájékoztatott.

A forgalom visszaállítása érdekében az elfolyó víz okozta alámosások térbeli kiterjedésének meghatározására kedden talajradaros vizsgálatot indítottak. A talajradar képes 6 méter mélységig kimutatni a burkolat vastagságát, az üreg mélységét, az altalaj talajfizikai jellemzőit. A talajradaros felméréshez a Fővárosi Vízmű Zrt. segítségét kérték, mert ilyen berendezéssel és felkészült szakemberekkel csak ők rendelkeznek – közölte Ányos János, megjegyezve, hogy a forgalom a munkák függvényében néhány nap múlva indulhat meg a debreceni Csapó utca érintett szakaszán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »