Kifizetődő ingyenmunka: élményekkel teli tapasztalatszerzés az önkéntesség, de a társadalom számára is rendkívül hasznos

Kifizetődő ingyenmunka: élményekkel teli tapasztalatszerzés az önkéntesség, de a társadalom számára is rendkívül hasznos

Életre szóló élményt és tapasztalatot jelenthet az önkéntes munka azoknak, akik bevállalják, hogy otthonuktól távol, kontinenseket átutazva, legfeljebb természetfilmekből ismert országokban végeznek önkéntes munkát. Ahhoz azonban, hogy az önkéntességet lelki megerősítésként, készség- és képességfejlesztő tevékenységként, hosszú távú befektetésként éljük meg, nem kell messzire utazni, hiszen itthon is bőven van tennivaló ezen a téren. A lapunknak nyilatkozó önkéntesek egyetértenek abban, hogy ez nem csupán ingyenes munkavégzés, hanem életforma, amely egyértelműen kifizetődő, igaz, nem anyagi, hanem annál sokkal fontosabb értelemben.
A rászorulóknak, betegeknek, időseknek segítő vagy valamilyen közösségi jellegű rendezvény szervezésében, lebonyolításában részt vevő önkéntesek értéket teremtenek, hiszen ezek mind olyan munkák, amelyekért egyébként fizetni kellene – hangsúlyozza az önkéntesség kapcsán Dániel Botond. A szociológus szerint ezen tevékenységek eredménye viszonylag gyorsan megmutatkozik, és a köztudatban is az él, hogy az önkéntesek rengeteg munkát végeznek, ami a közösség számára hasznos.

Az ilyen jellegű munka ugyanakkor az önkénteseknek is előnyös, hiszen egyrészt általános jó érzéssel tölti el őket az önzetlen segítségnyújtás, lelki megerősítést ad számukra, hogy segíthetnek, másrészt sokuknak készség- és képességfejlesztő, tapasztalatszerzési lehetőség is.

– fogalmazott a szakember.

Dániel Botond arról a kutatásról is beszámolt, amelyet nemrég végeztek középiskolások körében a Gyergyói-medence négy településének – Gyergyószentmiklós, Maroshévíz, Gyergyóalfalu és Gyergyóditró – hat tanintézetében. Az előzetes eredmények szerint azok a fiatalok, akik önkénteskednek, úgy vélik, hogy az ifjúságnak nagyobb hatása van a közösség életére, továbbá elégedettek a település ifjúsági tevékenységeivel, jobban érdekli őket a helyi közösség élete, és hosszú távon is szívesebben laknának itthon, illetve nagyobb eséllyel tervezik itthon a jövőjüket.

Minden bizonnyal többnyire az említett pozitív hatásoknak köszönhető, hogy

Hírdetés

az ország egyik legnagyobb önkénteshálózatát működtető Gyulafehérvári Caritas ma már közel félezer önkéntest foglalkoztat.

A szeretetszolgálat munkáját már a kezdetektől fogva, 1990 óta segítik az önkéntesek, a szervezet vezetői pedig hamar felismerték, hogy az önkéntesek fontos erőforrást jelentenek. Az intézményi háttér és a tevékenységek bővülésével egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy nem elégséges már a munkájuk hátteréül szolgáló informális háló, és szükségszerűvé vált egy sajátosan az önkéntesekre, az önkéntes munkára irányuló gondolkodás és építkezés elkezdése.

Ennek nyomán 2007-ben megszületett a szervezet hosszú távú önkéntesstratégiája, melynek révén 2008-ban alkalmaztak két főállású önkénteskoordinátort, 2010-ben pedig további hat személy alkalmazására nyílt lehetőség. Jelenleg öt regionális és egy egyházmegyei koordinátor dolgozik a programban, önkéntesközpontok pedig Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Petrozsényben, illetve ezek környékén működnek. A koordinátorok összehangolják a helyi önkéntesek munkáját, képezik, felkészítik őket, megszervezik a különböző programokat, valamint figyelemmel kísérik tevékenységüket. Ily módon törekszik a szervezet intézményes kereteket és szakmai hátteret biztosítani az önkéntesek munkájához.

A Caritas programjaiban jelenleg 450 aktív önkéntes dolgozik: egy részük folyamatosan vállal munkát, mások alkalmi segítségnyújtásra, például rendezvényszervezésre szólíthatók meg – mondta el megkeresésünkre Kocsis András, az önkéntesprogram vezetője. Bárki jelentkezhet hozzájuk önkéntesnek, aki betöltötte a tizenhat évet, igyekeznek minden érdeklődőnek felkészültsége és igényei szerint helyet és feladatot találni. Emellett arra is van példa, amikor úgy hirdetnek meg egy-egy önkéntespozíciót, hogy például kifejezetten gyógypedagógust vagy gépkocsivezetőt keresnek.

– részletezte a programvezető.

Kocsis András kifejtette, leggyakrabban rendezvényszervezéshez – a szervezet jótékonysági akciói, táborok, konferenciák alkalmából – kérnek segítséget, ehhez alkalmi önkéntesekre van szükség viszonylag nagy számban. Ezenkívül vannak, akik öregotthonokba, nappali foglalkoztatóközpontokba járnak, kórházban fekvő vagy állami gondozásban élő gyerekekkel foglalkoznak, korrepetálást tartanak, segítenek a bevásárlásban, néhányan pedig az adminisztrációban tevékenykednek. A Gyulafehérvári Caritas önkéntesei összesen több mint 4500 ellátottal, beteg vagy szegény sorsú gyerekkel, saját otthonukban vagy öregotthonban élő idős, beteg emberrel, sérültekkel, rászorulókkal foglalkoznak.

Kocsis András hangsúlyozta, a Caritas tevékenységeinek elvégzése önkéntesek nélkül nem lenne megoldható, és nem is cél. „Szervezetünk képéhez hozzátartozik az, hogy önkéntes alapon is működünk, sokakat bevonunk, és a szeretetszolgálatot önkénteseken keresztül is próbáljuk megvalósítani. Az önkéntesek kiegészítik az alkalmazottak munkáját, és fordítva” – szögezte le a Caritas munkatársa.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »