Kifizetik a plusz órákat a magyar tanítóknak

Kifizetik a plusz órákat a magyar tanítóknak

Az RMDSZ közbenjárásának eredményeként, ma este az oktatásügyi tárca vezetője aláírta azt a miniszteri rendeletet, amely alapján a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban tanító pedagógusok megkapják a plusz órákért járó többletjuttatást.

A magyar tannyelvű elemi osztályokban tanítók plusz órákért járó fizetését júliusban vonta meg egy miniszteri rendelet, így diszkriminatív helyzet alakult ki: nem biztosították megfelelően a magyar tanítók által megtartott órák után járó bérezést. Az elmúlt években érvényes, méltányos rendszert felborító rendeletet az azóta lemondott Valentin Popa tanügyminiszter látta el kézjegyével.

Hírdetés

Szabó Ödön elmondta, az RMDSZ-nek a minisztériumban, a parlamentben és más intézményekben dolgozó szakembereinek közös munkája révén sikerült megváltoztatni a rendeletet. A tanügyi törvénynek ellentmondó rendeletet ma sikerült eltöröltetni, és a túlbürokratizált órabér rendszeren is sikerült egyszerűsíteni. A Szövetség oktatási szakpolitikusa kifejtette, hogy a ma elfogadott rendelet értelmében, újból kifizetik a magyar tanítóknak a plusz órákat, azaz eltörölték a diszkriminatív előírást és visszatértek az eddigi, jól működő eljáráshoz, melyet ugyancsak az RMDSZ vezettetett be. (rmdsz.ro)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »