Kifizeti a kormány a Brâncuşi-kisplasztika árát

További költségvetési forrásokat mozgósított szerdai ülésén a kormány annak érdekében, hogy az állam megvásárolja Constantin Brâncuşi világhírű szobrászművész A Föld bölcsessége című kisplasztikáját, amelyet a román nemzeti örökség részének tekint.

brancfm_bA kormány eredetileg a 11 millió eurós vételár nagyobb részét – hatmillió eurót – közadakozásból akarta előteremteni és márciusban csak ötmillió eurót különített el a szobor megvásárlására. Mivel az állam csak idén élhet elővásárlási jogával és az áprilisban kezdődött közadakozásból mindössze 1,27 millió euró gyűlt össze, a kormány tegnap rendeletet fogadott el arról, hogy a hiányzó összeget szintén költségvetési forrásokból pótolják ki – írta az MTI.

A Brâncuşi az enyém elnevezésű, szeptember végén lezárult adománygyűjtési kampányt a kormány nem tekinti kudarcnak, hiszen több mint százezer embert mozgatott meg. Bár A Föld bölcsességére kiírt közadakozás meghosszabbításáról letett a kabinet, a szobor körül kialakult társadalmi összefogásra való tekintettel egy Brâncuşiról elnevezett kulturális alap létrehozásáról is döntött.

A Föld bölcsessége című szobor egy földön ülő meztelen nőt ábrázol. Megvásárlása után egy bukaresti múzeumban fogják kiállítani – ígérte a kormány. A húszmillió euróra értékelt kisplasztika jelenleg Gheorghe Romașcu műépítész örököseinek tulajdonát képezi, Romașcu 1911-ben vásárolta meg azt a szobrásztól. A modern plasztika egyik meghatározó egyéniségeként elismert Brâncuşi 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »