Kifinomult módszer: európai uniós forrásokat hívnának le a brassói repülőtér megépítésére

Kifinomult módszer: európai uniós forrásokat hívnának le a brassói repülőtér megépítésére

Miután a mindenkori román kormányok évekig akadályokat gör­dítettek a Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér megépítésének útjába, idén első alkalommal a központi költségvetésből is elkülönítettek pénzt a légikikötőre, sőt a napokban Roxana Mînzatu európai alapokért felelős miniszter Zernesten rendezett sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta: európai alapokat is lehívnak a repülőtér kivitelezésének finanszírozására.
A miniszter szerint nemcsak a hátralevő építkezéseket fedeznék európai uniós forrásokból, hanem a már megépült kifutópálya és a gurulóutak költségeit is elszámolnák.

– jelentette ki Roxana Mînzatu. A nagy infrastrukturális beruházásokat sorjázó operatív program keretében a brassói repülőtér nem szerepel prioritásként, ám mivel az építkezések már előrehaladott szakaszban vannak, el lehet költeni a pénzeket, ellentétben más projektekkel, melyek évek óta még csak a terv stádiumában vannak. A miniszter rámutatott, a légikikötő bekerült az országos közlekedési mestertervbe, ám a finanszírozását a 2020–2030-as ciklusra irányozták elő, most viszont ezt előrehoznák.

„Azt próbáljuk megvalósítani – és ez szerintem sikerülni fog –, hogy hamarabb kérjük a finanszírozást. Hiszen ez a beruházás tulajdonképpen már 2006-ban megkezdődött, a Brassó Megyei Tanács eddig önerőből finanszírozta. Ezért nagyon lassan haladt a megvalósítás, közben eddig soha nem kaptak kormánytámogatást.

– magyarázta a miniszter. Mînzatu abban bízik, hogy további kormánypénzeket is elkülönítenek a repülőtér építésére, hiszen a román kormány jelezte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy Brassó megpályázza a 2024-es Ifjúsági Olimpiai Játékok rendezési jogát. Egyébként a jelöltség előkészítése során a kormány vállalta, hogy támogatja a reptér megépítését – emlékeztetett az európai alapokért felelős miniszter.

Hírdetés

Amint arról beszámoltunk, a Brassó Megyei Tanács augusztus 21-én aláírta a reptér utastermináljának megépítésére vonatkozó szerződést. A 145,5 millió lej értékű beruházást 12 hónap alatt kell kiviteleznie a nyertes cégcsoportnak, a hatóságok abban bíznak, tartani tudják az ütemtervet, és ennek megfelelően jövő év végére befejeződik az építkezés, és 2021 elején felszállhatnak az első gépek a Brassó-Vidombák nemzetközi légikikötő kifutópályájáról.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »