Kiengesztelődési vecsernyét tartottak Debrecenben

Kiengesztelődési vecsernyét tartottak Debrecenben

Debrecenbe hívta Kocsis Fülöp érsek-metropolita a Hajdúdorogi Főegyházmegye papjait, papnéit és a híveket a nagyböjtöt megelőző vasárnap, március 3-án, hogy kölcsönös bocsánatkéréssel és megbocsátással kezdődjön húsvéti készülődésük.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bizánci szokás szerint kiengesztelődésre ad lehetőséget minden évben a nagyböjt előtti vasárnap este, sőt a nagyböjt első alkonyati istentiszteletének számító kiengesztelődési vecsernye is.

Hírdetés

A március 3-án a debreceni Istenszülő Oltalma görögkatolikus templomban tartott vecsernyén elmélkedésében Kocsis Fülöp metropolita kifejtette: „A szent negyven nap Krisztus Urunk halálára készít föl minket, hogy ne érjen váratlanul, készületlenül, hogy meg ne botránkozzunk és szét ne széledjünk, mint egykor az apostolok tették félelmükben. Félelmetes a nagypéntek délután három órai pillanata. Az Isten Fia kileheli lelkét, meghal az életadó, az élet szerzőjét ölik meg. Erre készülni kell! Ugyanúgy, mint a saját halálunkra.” A főpásztor kiemelte: ahhoz, hogy e megrendítő eseményt, Krisztus halálát elviseljük s meg is értsük, szükségünk van erre az Egyház által felkínált hosszú folyamatra.

Az elmélkedés végén Kocsis Fülöp érsek közvetlen és személyes hangon kért bocsánatot az általa vezetett közösség tagjaitól mindazért, amit akarva vagy akaratlanul is elkövetett ellenük.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »