Kiemelten támogatná a kormány a paradicsom- és a sertéshústermelőket

Kiemelten támogatná a kormány a paradicsom- és a sertéshústermelőket

A Grindeanu-kormány kiemelten támogatná ezentúl a paradicsom- és a sertéshústermelőket. Az új kabinet az öntözőrendszert is felújítaná.

9 daea_b Petre Daea, a Grindeanu-kabinet agárminisztere

Az új kormány azt szeretné elérni, hogy a romániai gazdák a más uniós tagállamokban dolgozó termelőkhöz hasonló esélyekkel rendelkezzenek, ezt elsősorban a támogatások határidőre történő kifizetésével lehet biztosítani – jelentette ki Sorin Grindeanu miniszterelnök. Mint mondta, az ideális az lenne, ha a lehívott támogatásokat időben kifizetnék az igénylőknek – nem úgy, mint az előző években –, s ha a gazdákat nem sújtanák különböző szankciókkal.

A miniszterelnök hangsúlyozta továbbá, egy normális országban befektetnek az öntözőrendszerek korszerűsítésébe, hogy a gazdák ne legyenek állandóan kiszolgáltatva az időjárásnak. Egy korábbi szakértői felmérés szerint egyébként az öntözőrendszerek felújítása megközelítőleg 1 milliárd euróba kerülne, mivel körülbelül 800 ezer hektáron kellene modernizálni a berendezéseket. Egy tavalyi felmérés azt mutatja, hogy a rendelkezésre álló – még működő – infrastruktúra segítségével 200 ezer hektár termőföldet tudnak öntözni a gazdák. „Azt szeretném továbbá, ha az élelmiszeripari termékek hazai alapanyagból készülnének, hiszen van rá kapacitásunk. Nem normális, hogy 50 ezer tonna paradicsomot importálunk, és csak három tonnát exportálunk. Nem normális, hogy 230 ezer tonna sertéshúst importálunk, és csak húszezret próbálunk a külföldi piacokon értékesíteni” – mutatott rá Sorin Grindeanu.

Hatékonyabb támogatási rendszert ígért a gazdáknak Petre Daea, a Grindeanu-kabinet agárminisztere is. A tárcavezető is azt hangsúlyozta, hogy első körben a paradicsomtermesztőknek és sertéshústermelőknek kell sürgősen állami támogatást nyújtani, terveik szerint előbbiek 3000, utóbbiak 10 000 eurós szubvenciót hívhatnak majd le egy új kiírás keretében. Becslések szerint az intézkedés 40 ezer paradicsomtermelőt és 12 ezer sertéstenyésztőt érint. Daea elmondta, a 8 évre szóló támogatási program tervezete szerint évente nyolc új terméket részesítenének támogatásban. A vonatkozó rendelkezést kormányülésen is megvitatják, hogy a szükséges pénzalapokat elkülöníthessék a költségvetésben – mondta a miniszter.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »