Kiéleződhet az áfaharc az unión belül

Kiéleződhet az áfaharc az unión belül

A magyar adócsökkentések fedezetét részben elvonná az az Európai Parlament által a napokban elfogadott javaslat, amely 25 százalékban maximálná az általános forgalmi adó (áfa) normál kulcsát, emellett egy ilyen lépés a magyar versenyelőny eltüntetését hozná magával.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a Magyar Időkben azt mondta, hogy a jelenleg 27 százalékos magyar áfakulcs nem felelne meg az uniós adóügyi javaslatnak.

Az áfaszabályok átalakítása a költségvetésnek több száz milliárd forint bevételkiesést okozna, ebből az összegből azonban a fogyasztók nagyon keveset, talán semmit nem találnának a pénztárcájukban,

a pénz legnagyobb része a kereskedőknél landolna – mondta az államtitkár. Hozzátette:

azért van idehaza magasabb áfa, hogy a lehető legkisebbre csökkenhessen az szja és a cégek adója, és hogy támogatni lehessen a családokat és a munkahelyteremtést.

Hírdetés

Ugyanakkor bizonyos árucikknél vagy szolgáltatásnál van értelme a célzott áfacsökkentésnek,

ezt a döntést indokolhatja a feketegazdaság elleni harc, vagy az, hogy az adott árucikket a legszegényebbek közül is sokan vásárolhassák – mondta Tállai.

Az államtitkár szerint az uniós közteherviselési előírások egységesítése elvenné a kisebb, de törekvő tagállamok, így Magyarország versenyelőnyét. Megjegyezte, hogy az unióban erős adóverseny zajlik, nagy a rivalizálás a befektetőkért és a munkaerő megszerzéséért, az EU egyes szereplői pedig nem nézik jó szemmel a kelet-közép-európai adócsökkentéseket.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »