Kiélezett magyar–magyar párharc Biharban, folytonosságra törekszik az RMDSZ a többi partiumi megyében

Kiélezett magyar–magyar párharc Biharban, folytonosságra törekszik az RMDSZ a többi partiumi megyében

Míg Szilágy, Arad és Temes megyében a megyeszékhelyek alpolgármesteri székeinek a megőrzése a legfőbb célja az RMDSZ-nek a közelgő helyhatósági választásokon, Bihar megyében az ellenzék, az Erdélyi Magyar Néppárt is beszállt a harcba. És állítja: nagyobb esélye van visszaszerezni a nagyváradi alpolgármesteri tisztséget, mint a helyi szinten háttérbe szorult szövetségnek.
Miközben román részről borítékolható a Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzelme Bihar megyében és a megyeszékhely Nagyváradon egyaránt, magyar vonatkozásban nem volt még ennyire kiélezett verseny az RMDSZ és ellenzéke között, mint a szeptember 27-ei önkormányzati választáson.

Hírdetés

A városban jelentős támogatottságnak örvendő Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az eddigi polgármesteri tanácsost, Zatykó Gyulát indítja a polgármesteri székért, míg a megyei tanácselnökséget Szilágyi Zsolt, a politikai alakulat korábbi elnöke pályázza meg. Aki évekig Tőkés László volt EP-képviselő brüsszeli irodavezetője volt, a korábbi királyhágómelléki református püspök pedig teljes mellszélességgel kiáll az EMNP mellett, és a „korrupt RMDSZ” elleni szavazásra buzdít.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »