Kié legyen Tarzan? – A szerbiai Párdány is „bejelentkezett” érte

Kié legyen Tarzan? – A szerbiai Párdány is „bejelentkezett” érte

A szerbiai Párdány lakói szerint a román–szerb határhoz közeli településen született Tarzan világhírű megformálója, az olimpiai bajnok úszó és filmszínész Johnny Weissmüller, holott hivatalosnak tekintett életrajza szerint Temesvár egyik negyedében, Freidorfban látott napvilágot 1904-ben.

wptarzan01_b

A filmszínész származását hosszú időn keresztül homály fedte, hiszen meghamisította iratait, hogy úgy tűnjön, az amerikai Pennsylvania állambeli Windberben született, azért, hogy beválogassák az Egyesült Államok úszóválogatottjába.

Pontosabban Amerikában született fivére iratait használta, így a windberiek sokáig városuk szülöttének tekintették a világsztárt, fesztiválokat és ünnepségeket szerveztek a tiszteletére. Johnny Weissmüller öregkorában elismerte, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia területén született, amit különben a ma Temesvárhoz tartozó Freidorf római katolikus anyakönyve is bizonyít. A bánáti sváb szülők, Petrus és Elisabeth a hét hónapos Johnnyval emigráltak Amerikába.

„Nevetséges: a románok és szerbek maguknak akarják”

A Tarzant alakító színész származása körüli homály nem oszlott szét, hiszen Windber és Temesvár után a szerbiai Párdány is „magáénak” tartja Weissmüllert. Az ezerlakosú, a határtól öt kilométerre található településen a helybéliek úgy tartják, hogy a hajón, amely 1905-ben érkezett Amerikába, Weissmüller adatainál az szerepelt, Párdányban született. A Weissmüller nagyon gyakori névnek számít a Bánságban, így sok temesvári, párdányi, valamint a Bánságból Németországba emigrált sváb tartja magát Weissmüller rokonának.

Vitomir Denda helyi lakos azt mondta az Adevărul című lapnak, hogy a párdányiak úgy tudják, falujukban látott napvilágot Weissmüller. A helybéli Sztojadin Sztojanovics szerint a faluban élő Weissmüllerek a filmszínész rokonai, mint mondta, korábban a helyi öregek is így tartották. Sztojanovics, aki lakásában egy Tarzan-fejet ábrázoló bronzszobrot őriz, azt mondta, szobrot akartak állítani a falu parkjában Weissmüllernek, viszont a polgármesteri hivatalnak nem volt elég pénze befejezni.

Korábban is cikkezett a sajtó arról, hogy a filmszínész Párdányban született, 2004 júniusában a belgrádi Kurir napilap is írt erről. Florin Iepan temesvári rendező, a 2004-es Az egyetlen igazi Tarzan (The One, the Only, the Real Tarzan) című dokumentumfilm készítője úgy nyilatkozott, újdonság számára, hogy Szerbiában is „igényt tartanak Tarzanra”.

„Nagyon érdekes, ugyanakkor kicsit nevetséges a helyzet, hiszen álságos dolog, hogy akár a románok, akár a szerbek „magukénak” tartják Tarzant, közben amikor multikulturalitásról van szó, egyik nép sem ért egyet vele. Annál is visszásabb a helyzet, hogy amikor Weissmüller Amerikába került, csecsemő volt, így szülőhelyének semmi jelentősége nincs karrierje alakulása szempontjából” – fogalmazott Florin Iepan. Hozzátette, az 1980-as években Weissmüller elismerte, hogy az Osztrák–Magyar Monarchiában született, ebben pedig, ha úgy vesszük, sem a románoknak, sem a szerbeknek nincs semmi „érdemük”.

Tarzan-rendezvények Temesváron

Weissmüller alakját idén megidézik Temesváron: a filmszínész és olimpiai bajnok emlékére turisztikai rendezvényeket, különféle versenyeket szerveznek nyáron. Weissmüller neve márkanév lehet, amely turistákat vonzana a városba és a környékre – vélik az ötletgazdák, akik Tarzaniáda elnevezésű eseménysorozatot és biatlont szerveznének a Bega-csatornán.

„Nemcsak színházi előadás, hanem sportesemény is lesz, amelyet diákokkal és diákok számára szervezünk. Június elején tartjuk a rendezvényeket, hiszen Weissmüller 1904. június 4-én született a ma Temesvárhoz tartozó Freidorfban. Nyíllövő vetélkedő, medence fölötti, liánon való himbálózás, Miss Jane törzsitánc-verseny, nonverbális színházi előadás szerepel a programban, sőt Tarzan-kiáltásban is versenyt hirdetünk” – mondta korábban Vlad Gârboni szervező, a temesvári diákház munkatársa. Johnny Weissmüller családja az Amerikai Egyesült Államokba vándorolt 1905-ben.

A gyerekkorában sokat betegeskedő, légzési problémákkal küszködő, vézna kisfiú orvosai javaslatára kezdett el úszni, majd 190 centis, 95 kilós daliává nőtt. 1918-ban az apa elhagyta a családot, s a fiú a Michigan-tó partján úszómesternek állt. Ekkor kezdődött úszópályafutása, amely öt olimpiai aranyéremmel fejeződött be. Húszévesen a párizsi nyári olimpián három aranyérmet szerzett úszásban, valamint tagja volt a harmadik helyen végzett amerikai vízilabdacsapatnak; négy évvel később további két aranyérmet szerzett. 1922–1928 között 67 világrekordot állított fel.

Ezt követően Hollywood sztárja lett mint Tarzan megszemélyesítője. Inkább úszónak és nem színésznek tartotta magát, 11 ember életét sikerült megmentenie. 1932-ben kezdett Tarzan-filmekben szerepelni, 1948-ban jelent meg az utolsó, Tarzan és a sellők című film. Ötször házasodott, harmadik feleségétől 3 gyermeke született.

A hetvenes években folyamatosan romlott az egészségi állapota. 1977-től élt a mexikói Acapulcóban. Az 1984 januárjában bekövetkezett halála előtt teljesen elszegényedett rossz üzleti döntései és fényűző életmódja miatt; utolsó éveiben segédmunkákat végzett. Halála után még egyszer felidézték régi dicsőségét: amikor koporsóját a mélybe engedték, magnóról háromszor felhangzott legendás Tarzan-kiáltása.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »