Kidobatná Magyarországot az EU-ból a luxemburgi külügyminiszter

Jean Asselborn a menekültekkel való bánásmód, az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségének megtörése miatt akar megszabadulni Magyarországtól.

 

Nem lehet elfogadni, hogy egy tagország masszívan megszegi az Európai Unió alapértékeit – mondta Magyarországról Jean Asselborn a német Die Weltnek. Szerinte csak úgy lehet megőrizni az összetartást az unión belül, hogy a ideiglenesen vagy szükség esetén örökre kizárnák Magyarországot az EU-ból.

 

A luxemburgi külügyminiszter leginkább a menekültek elleni brutális fellépést tartja EU-ellenesnek. Szerinte a kormány úgy bánik a háború elől menekülőkkel, mint a vadállatokkal. A kerítés, amelyet Magyarország épít, egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb. Éppen hogy csak tűzparancsot nem adtak ki a határnál.

 

De bírálta az Orbán-kormány tevékenységét más területeken is – számolt be az interjúról a Klubrádió. Az igazságszolgáltatás függetlenségének kikezdése, a sajtószabadság korlátozása is a bűnlajstromon van.

 

Az uniónak ilyen esetben átmenetileg vagy akár véglegesen ki kell zárnia azt a tagját, amely nem tartja be az EU alapelveit – mondta Asselborn. Akizárás ugyanis az egyetlen lehetőség arra, hogy az EU egyben maradjon, és megőrizze az európai értékeket. Szerinte a kizárásról többségi döntést kellene hozni, mert már nem lehet tűrni azt a magatartást, amit Magyarország tanúsít.

 

forrás: vs.hu , sme.sk
kép: sme.sk/TASR/AP


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »