Kiderült! Testvérpár robbantott Brüsszelben, ismerték őket a hatóságok

A több mint harminc halálos áldozatot követelő keddi terrortámadások miatt elrendelték a legmagasabb szintű terrorkészültséget a belga fővárosban (keddi percről percre tudósításunkat itt olvashatja). Komoly zavarok alakultak ki a légiközlekedésben, tegnap este lezárták az alagutakat és a teljes tömegközlekedési hálózatot. Magyarországon a készenléti rendőrség, a TEK és a Honvédség is szolgálatot teljesít az utcákon. Washington újabb terrortámadás veszélyére figyelmeztet, összehívják a miniszterek uniós tanácsát, Brüsszelben teljes a készültség.

08:35

Fenntart és megemel

Minden biztonsági intézkedést fenntart vagy egy fokozattal megemel Magyarország a határokon – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornán az Operatív Törzs ülése után szerda reggel.

08:33

Najim Laachraoui a harmadik, még szökésben lévő merénylő

Azonosították a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui a La Derniére Heure című helyi lap szerda reggeli értesülései szerint.

08:21

Azonosították az öngyilkos merénylőket!

A belga hatóságok azonosították a keddi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényletek elkövetőit: a rendőrség által el-Bakraui néven ismert két fivérről van szó – jelentette szerdán az RTBF belga közszolgálati adó.  A csatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy két brüsszeli lakosról van szó, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert. A hatóságok azonban eddig nem hozták őket kapcsolatba terrorszervezetekkel. A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.
 
A lakásnál a múlt héten lövöldözés tört ki egy rendőrségi razzia során, ismeretlenek kalasnyikovokkal lőttek a rendőrökre, közülük négyet megsebesítve, majd sikerült elmenekülniük.
 
Ez utóbbi minden el is árul a belga rendőrségről és felkészültségéről.

08:09

Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki Csehországban

Első fokú terrorveszélyt hirdettek ki kedden délután Csehországban a brüsszeli robbantások miatt – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A prágai kormány este jóváhagyta a lépést. 
 
“Pillanatnyilag fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben, amelyek célja, hogy megelőzzék bármiféle biztonsági problémák, incidensek kialakulását az országban” – mondta Sobotka újságíróknak.  Megjegyezte: Csehországban nincs konkrét terrorveszély, csak megelőző intézkedésekről van szó. A járőröket országszerte több száz rendőrrel és hivatásos katonával erősítették meg. Csehországban eddig nulla fokozatú terrorveszély volt érvényben. “Gyakorlatilag bevezettük az első fokú terrorveszély idején szükséges intézkedéseket” – mutatott rá a belügyminiszter. Milan Chovanec szerint a terrorveszélyre való figyelmeztetésnek négy fokozata van. A döntést a belügyminiszter hozza, de azt a kormánynak legkésőbb egy héten belül meg kell erősítenie.

08:05

Washington további merényletek veszélyére hívta fel a figyelmet

További merényletek veszélyére figyelmeztette az Európába utazó amerikai állampolgárokat kedden az Egyesült Államok külügyminisztériuma, több eddigi terrortámadásra, köztük a több mint harminc halálos áldozatot követelő aznapi brüsszeli robbantásokra hivatkozva.
 
“Terrorista csoportok további merényletek elkövetését tervezik a közeli jövőben Európa-szerte, sporteseményeket, turisták által látogatott helyszíneket, éttermeket és a közlekedést célba véve” – áll a külügyi tárca nyilatkozatában.
    
A nyilatkozat hozzáteszi, hogy a kiadott figyelmeztetés a június 20-ig terjedő időszakra vonatkozik, tekintettel a Franciaországban június 10-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra.
    
Nem sokkal a figyelmeztetés előtt a New York-i rendőrség terrorellenes részlegének vezetője, John Miller megerősítette, hogy az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a rendőrség küldöttsége egy napon belül Brüsszelbe utazik, hogy részt vegyen a keddi terrortámadást követő nyomozásban. Miller a lépést azzal magyarázta, hogy az Iszlám Állam szervezete által elkövetett robbantásos merényletek sebesültjei között amerikai állampolgárok is vannak.

07:06

Összehívják a miniszterek uniós tanácsát

Összehívja a miniszterek uniós tanácsát a kialakult helyzet megvitatására a tanács soros elnökségét betöltő Hollandia – közölte kedd éjjel Ard van der Steur holland igazságügyi miniszter. “Belgium kérésére a holland elnökség miniszteri tanácskozást szervez a támadás (következményeinek) megvitatására, feltehetően csütörtök reggelre” – írta Twitter-oldalán Ard van der Steur.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »