Kiderült, mennyiből nyomoztak az Orbán Ráhel esküvőjén ellopott mobilok után

Nem sajnálta a pénzt a rendőrség annak kiderítésére, hogy ki tehetett zsebre két iPhone 4s-t az Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjén való szórakozás közepette – írta meg az Átlátszó.hu. Más lopási ügyekben gyakran egy hónap után eredmény nélkül zárják le az eljárást, most viszont 12,3 millió forintot költöttek rá.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) jogsértőnek mondta a rendőrség eddigi hozzáállását és kötelezte a testületet az összeg közlésére.

Mint az Átlátszó.hu megírta, a DNS-mintába azért kapaszkodott bele a rendőrség, mert az egyik telefon tokján nem csak a tulajdonos, hanem egy ismeretlen személy DNS-mintáját is rögzítették. Erről pedig azt feltételezték, hogy a tolvajé. Ezért kértek minden tanúként meghallgatott embertől, összesen 26 személytől DNS-mintát, holott azt csak indokolt esetben lehet alkalmazni.

Az összeg pontosan 12 355 811 forint volt – derült ki a Készenléti Rendőrség Hivatalának az Átlátszónak június 15-én megadott tájékoztatásából. A büntetőeljárás szinte teljes költségét a Bűnügyi Szakértő és Kutatóintézet által elvégzett hemogenetikus szakértői vizsgálatok tették ki, emellett mintegy 14 ezer forintot költöttek egyéb szakértői díjazásra.

Szerző: Átlátszó.hu – VG


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »