Kiderült, ki váltja az izlandi offshore-miniszterelnököt

Sigurdur Ingi Jóhannsson mezőgazdasági minisztert nevezte ki az izlandi kormánykoalíció a panamai papírok néven elhíresült offshore-botrányban érintett, ideiglenesen félreálló Sigmundur Davíd Gunnlaugsson miniszterelnök helyére – tudatta egy kormánykoalíciós törvényhozó szerda este.

Korábbi közlések szerint az izlandi kormány el szeretné kerülni az előrehozott választásokat azzal, hogy a félreálló, de posztjáról végérvényesen le nem mondó Gunnlaugsson helyére egy „helyettesítőt” jelöl ki.

Ugyanakkor az ellenzéki Kalózpárt vezetője újságírókkal szerdán az MTI szerint közölte: az ellenzéki pártok megegyeztek a kormánykoalícióval arról, hogy ősszel választásokat tartanak az északi szigetországban.

A Gunnlaugsson vezette Haladó Párt mellett a Függetlenségi Párt alkotja a kormánykoalíciót. A legfrissebb felmérések szerint a Kalózpárt vezeti a népszerűségi listákat.

A Gunnlaugsson-saga

A Panama-iratok nyomán vasárnap kirobbant nemzetközi offshore-botrányban a felesége révén érintett az izlandi miniszterelnök. A nő egy offshore cégen keresztül egymillió dollárnál is nagyobb összeget parkoltatott izlandi államkötvényekben – miközben az ország története legnagyobb pénzügyi válságát élte át.

Hétfőn Reykjavíkban több ezren vonultak a főtérre, hogy tiltakozzanak a miniszterelnök ellen. Voltak, akik tojással dobálták meg a parlament épületét. Kedden a parlament feloszlatását kérte Gunnlaugsson az offshore-botrány kirobbanása miatt, azonban felvetését Ólafur Ragnar Grímsson államfő elutasította.

Végül Gunnlaugsson felajánlotta lemondását, de marad a Progresszív Párt élén. Sőt, a miniszterelnök később közleményben jelezte, valójában csak határozatlan időre adta át pozícióját.

Lejáratja az országot

„Egyszerre dühösek és aggódnak az izlandiak. Felháborítja őket, hogy hazudtak nekik, és hogy az egész országot lejáratja az a bohózat, ami jelenleg zajlik. Félnek attól, hogy hosszú távon milyen hatása lesz mindennek Izland megítélésére” – mondta el lapunknak a Kjarninn Media főszerkesztő-helyettese, Thorunn Elísabet Baldvinsdottir.

A szerda este is tüntető izlandiakról kijelentette: a demonstrálók előre hozott választásokat akarnak, és a szervezők szerint addig rendeznek újabb és újabb megmozdulásokat, amíg el nem érik céljukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »