Kiderült, hol a legolcsóbb a gyógyulás Közép-Európában

Kiderült, hol a legolcsóbb a gyógyulás Közép-Európában

Csehországban 2015-ben csökkent az orvosoknál és a gyógyszertárakban fizetett önrészesedés. 2014-ben átlagban egy-egy cseh állampolgár még 3228 koronát (37 122 forint) hagyott az orvosoknál és a patikákban, tavaly már csak 3192 koronát (36 708 forint). Ez elsősorban annak következménye, hogy tavaly Csehországban eltörölték a 30 koronás vizitdíjat, s a gyógyszereket a korábbi 10 százalékos adósávból 5 százalékosba sorolták – derül ki a cseh egészségügyi információk intézetének kimutatásából, amelyet a helyi közszolgálati televízió ismertetett.

A vizitdíj eltörlésének önköltségcsökkentő hatását az sem semlegesítette, hogy a fogorvosoknál tavaly 11 százalékkal többet kellett fizetni, mint korábban. A gyógyszertárakban olcsóbb lett a vényre felírt gyógyszer, de a szabadon kapható gyógyszerek ára emelkedett.

 A prágai Podolí kórházban vizsgálják az ötös ikreket váró, huszonhárom éves Alexandra Kinovát  Fotó: Peter E. Varkonyi / MTI/EPA  

Csehországban egy-egy lakos önrészesedése az orvosi ellátás költségeiben tavaly átlagosan 14,5 százalékra csökkent a 2014. évi 15,1 százalékról. A cseh egészségügyi információs intézet statisztikája szerint ez a fejlett európai országok között, beleértve Közép-Európát is, a legalacsonyabb önrész. A legutóbbi rendelkezésre álló hivatalos adatok szerint ez az önrészesedés 2013-ban Csehországban 15,3, Németországban 23,7, Ausztriában 23,8, Szlovákiában 25,8, Magyarországon 34,5 százalék volt. Újabb hivatalos összehasonlítható adatok az intézet szerint még nem állnak rendelkezésre.

Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter azt állítja, hogy a jelenlegi kormány mandátumának lejártáig, tehát 2018-ig nem tervezi a vizitdíjak semmiféle visszaállítását. Jelenleg a cseheknek csak a mentőszolgálatok igénybevételéért kell fizetniük vizitdíjat, mégpedig 90 koronát.

Cseh politikusok és szakmai orvosi körök között viszont tovább folyik a vita a témáról. A kormánykoalíció pártjai közül az Andrej Babis vezette Igen (ANO) párt szeretne újra bevezetni valamiféle vizitdíjat, a kereszténydemokraták (KDU-CSL) a kórházakban állítanák vissza, de időben korlátozva, esetenként legfeljebb egy hónapra, a korábbi 60 koronás napidíjat. Az ellenzéki jobboldali pártok szerint meg kellene határozni, mi jár ingyen a kötelező egészségbiztosításért – mi mondható egészségügyi standardnak –, mit kellene ezen kívül mindenkinek magának megfizetnie. Néhány évvel ezelőtt a jobboldal már megpróbálkozott ezzel, de a felek nem jutottak közös nevezőre az ingyenes és a térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatásokról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »