Kiderült, hogyan emelné az állam a nyugdíjak összegét!

Kiderült, hogyan emelné az állam a nyugdíjak összegét!

A politikusok érzik a jelenlegi helyzet kiszámíthatatlanságát, s azt is, akár a vártnál hamarabb sor kerülhet a választásokra, ezért több fajta módon igyekeznek a szépkorúakat segíteni. A különböző támogatások mellett a munkaügyi minisztérium már azon is gondolkodik, hogyan nyújtson távlati megoldást a nyugdíjak emelésére.

A tárca az aktuality.sk beszámolója alapján a második és a harmadik pillérben szeretne olyan módosításokat eszközölni, amelyek segíthetik a jelenlegi aktív munkavállalókat nyugdíjas éveik során. 

Tegyük hozzá, Szlovákiában a nyugdíjrendszer három pilléren alapul, ennek alapján a jövő nyugdíjasának akár három részből is állhat majd a nyugdíja: az első pillér a felosztó-kirovó rendszerű szociális biztosítás, a 2. a magántulajdonú nyugdíjpénztáron alapuló nyugdíjspórolás, a 3. pedig az önkéntes nyugdíjbiztosítás.

A jelenlegi demográfiai változások következtében a nyugdíjasok száma jelentősen megváltozik. Míg napjainkban még négy munkavállalóra esik egy nyugdíjas, harminc év múlva ez az arány 1:2-höz lesz.

Hírdetés

Ebből adódóan a második és a harmadik pillér megerősítésére van szükség. Az egyik elképzelés szerint  a második pillérben lévő fiatalabb munkavállalók automatikusan a nagyobb kockázattal bíró alapokba kerülne, ezzel magasabb bevételt tudnának elérni, míg a nyugdíjkorhatár felé közeledve a konzervatívabb alapokba helyeznék át a megtakarított összeget. Erre jelenleg is van lehetőség, de a polgárok jelentős része nem használja ki, ahogy azt a korábbi elemzések is kimutatták.

Mindezek mellett a már nyugdíjasok számára, akik rendelkeznek megfelelő megspórolt összeggel, a nyugdíjas éveik alatt is az összeg egy része a nagyobb hozamot hozó alapokban hagynák, így közben is növekedhetne a spórolt rész.

A harmadik pillér szintjén pedig a versenyt szeretnék növelni, vagyis több pénzügyi szereplőt engednének be a piacra, de azt is elképzelhetőnek tartják, hogy éves 300 eurós megtakarítás mellett 100 euró állami támogatást kapnának a munkavállalók a harmadik pillérben, amivel az sokkal vonzóbbá válna, de adókedvezmény lehetősége is fennáll.

A jelenlegi elképzelések még csak tervek, megvalósulásukhoz politikai konszenzus is kell, hiszen egy évtizedekre szóló változásról van szó, amely véleménybeli állandóságot is igényelne a politikai szereplők részéről, az pedig Szlovákiában még rövidebb távon is elképzelhetetlen jelenleg.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »