Kiderült, hogy bűnös a bécsi városháza erkélye – kárpótlást sajnos nem tud fizetni, de lebontanák

Kiderült, hogy bűnös a bécsi városháza erkélye – kárpótlást sajnos nem tud fizetni, de lebontanák

Egy "civil" kezdeményezés eltávolíttatná a bécsi városháza homlokzatáról azt az erkélyt, amelyet 1938-ban építettek oda azért, hogy Adolf Hitler onnét intézhessen ünnepi beszédet a bécsiekhez Ausztria Németországhoz csatolása alkalmából.

Ideiglenesen fából ácsoltak egy kör alakú toldalékot az épülethez, ezt később kővel váltották fel, hogy örökre megmaradjon az esemény emléke. A vezér március 15-én más helyről, a császári palota teraszáról intézett emlékezetes beszédet a bécsiekhez, bár három héttel később, április 9-én a számára ácsolt erkélyről is szólt a tömeghez.

Mivel a kollektív emlékezetben inkább a március 15-i beszéd maradt meg, a városháza homlokzatához toldott erkély eredete idővel feledésbe merült, az osztrák fővárosba látogató turisták nem is sejtik, hogy egy nemzetiszocialista relikviát is megörökítenek, amikor a városháza homlokzatát fényképezik.

A bécsieket a Memory Gap (Emlékezethézagok) nevű, többek között művészeket tömörítő "civil" kezdeményezés emlékeztette a minap "a városházához építészetileg sem illő erkély történetére".

Hírdetés

A csoport azt követeli, hogy bontsák el a Hitler tiszteletére emelt balkont, amire szerintük jó alkalom lenne az osztrák köztársaság megalapításának közelgő 100. és az Anslussz 80. évfordulója.

A "civilek" szerint a lebontás előtt egy utolsó alkalommal még arra lehetne használni a "bűnös" erkélyt, hogy a köztársaság napján mondjanak el róla "egy aktuális vagy történelmi békebeszédet megbékélési proklamációként".

A Kurier című lap szerint a bécsi illetékeseket felkészületlenül érte a kezdeményezés, első reakcióikban a lebontás ellen foglaltak állást, de ők is helyesnek tartanák a "kontextusba helyezést", vagyis magyarázó tábla kihelyezését.

Bárhogy is döntsenek, az erkély nemsokára ideiglenesen mindenképp szem elől tűnik, mert felújítás céljából jövőre felállványozzák a városháza főtornyát.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »