Kiderült: Csalással vehették el Magyarországtól a foci-Eb-t

SportVilág

Komoly botrány robbanhat ki azután, hogy kiderült, Portugália szavazatokat vásárolva szerezte meg a 2004-es Európa-bajnokság rendezési jogát, megelőzve Ausztria és Magyarország közös pályázatát. Kenőpénzekről és megvesztegetett kelet-európai futballvezetőkről ír a portugáliai Eb-t szervező bizottság akkori elnöke – írja a Csakfoci.

Portugália a spanyol és az osztrák-magyar közös pályázatot megelőzve nyerte el a rendezés jogát 1999. október 12-én, az eredményt a németországi Aachenben hirdette ki az UEFA. Az osztrák-magyar pályázat a második lett, megelőzve a jóval esélyesebbnek vélt, sokak által biztos befutónak tartott spanyolokat.

Egy friss portugáliai hír szerint azonban koránt sem tiszta körülmények között dőlt el a versengés. A portugál Eb-szervezőbizottság akkori elnöke, a később szexuális bűncselekmény miatt le is csukott Carlos Cruz az önéletrajzi könyvében vallotta be, hogy szavazatokat vásárolva verték meg riválisaikat az Eb-pályázat során.

Cruz azt írja, hogy három, kelet-európai UEFA-tag vezetőjét is sikerült rávenniük, hogy a portugál pályázatot támogassák, a három meg nem nevezett személynek állítólag komoly befolyása volt az Eb-helyszín eldöntése kapcsán. Cserébe a portugálok szívességeket ígértek, illetve egy-egy 15-15 ezer eurós boríték, valamint egy 100 ezer dollár értékű algarvei nyaraló is gazdát cserélhetett többek között.

A vádakra reagálva a portugál szövetség akkori elnöke, Gilberto Madaíl egyszerűen csak hazugságnak nevezte a leírtakat, és megszólalt a Cruz által ugyancsak megnevezett későbbi, 2014-ben korrupciós vádak miatt őrizetbe vett miniszterelnök, az Eb-pályázat sikerét megalapozó “tárgyalásokban” állítólag ugyancsak fontos szerepet játszó politikus, José Sócrates is, aki ugyancsak hevesen cáfolt.

A Publico című portugál lap szerint már az UEFA-hoz is eljutott a hír, de egyelőre nem indítanak vizsgálatot.

View the full image Forrás: Csakfoci


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »