Kibertámadást hajtottak végre a szlovák külügyminisztérium ellen

Kiterjedt kibertámadást hajtottak végre a szlovák külügyminisztérium ellen: „a támadást a katonai hírszerzés fedezte fel a számítógépek rendellenes működése nyomán” – jelentette be a nemzetbiztonsági tanács szerdai ülése után Pozsonyban Peter Pellegrini, szlovák kormányfő, aki szerint egyelőre nem lehet pontosítani, ki állhat a támadás mögött.

„Az átfogó elemzés megerősítette, hogy nem szokványos vírusról, hanem egy szofisztikált káros kódról van szó, amely a támadóknak lehetőséget ad az adatlopásra” – fejtette ki a miniszterelnök, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte. Szakértők most azt vizsgálják – fejtette ki a kormányfő –, hogy ki állhat a támadás mögött, illetve milyen adatokat akart eltulajdonítani. „A támadást külföldről követték el, egy nemzetek feletti felderítő szervezetről van szó” – szögezte le Peter Pellegrini konkrétumok közlése nélkül.

Hírdetés

A védekezés érdekében szükség van együttműködésre a szomszédos országok szakértőivel – tette hozzá a kormányfő, aki szerint a támadás tényét éppen ezért hozták nyilvánosságra. Arra a kérdésre, hogy kiszivárogtak-e valamilyen bizalmas információk a szlovák külügyminisztérium számítógépes rendszeréből, a kormányfő nem adott egyértelmű választ. Annyit mondott, hogy mindez jelenleg vizsgálatok tárgya.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »