Kialudt a 15. nyári paralimpia lángja Rio de Janeiróban

Kialudt a 15. nyári paralimpia lángja Rio de Janeiróban

Tizenegy versenynap után vasárnapról hétfőre virradóan kialudt Rio de Janeiró-ban a 15. paraolimpia lángja. 

para_vege_b

Azé a tornáé, amelyen Magyarország küldöttsége a várakozásokat túlszárnyalva egy arany, nyolc ezüst és kilenc bronzéremmel a 47. helyen zárt, mialatt Románia egy bronzéremmel a 76. pozícióból térhet haza a híres Maracana Stadionabn rendezett záróünnepséget követően.

Az előzetesen tíz érmet célzó Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke, Szabó László szerint a brazíliai siker sportolóik erejét mutatja, hogy túl tudnak lépni a realitásokon. „Titkon reménykedtem abban, hogy a négy évvel ezelőtti, londoni éremszámot elérjük, az ugye 14 volt, ezt sikerült túlszárnyalni, ami óriási dolog. Ráadásul ez egy tengerentúli paralimpia volt, és a hagyományok azt mutatják, hogy ilyen körülmények között rosszabbul teljesítünk. Most erre is rácáfoltunk, bizonyítottuk, hogy ennek nem kell feltétlenül így lennie” – értékelt az MTI-nek.

Kiemelte, ezúttal hat sportágban végeztek dobogós helyen, ami szintén előrelépés a londonihoz képest. „És fontos volt az aranyérem is. Nem vagyok egy éremszín-fetisiszta, de a magyar társadalom és a magyar néplélek úgy van összerakva, hogy az aranyérem fontos. És valóban fontos, mert meghúzza az egész szereplést, és annak a megítélését. Úgyhogy Tóth Tamáson most óriási felelősség van, ő az aranyérmesünk, ő áll a mostani siker csúcsán, de nagyszerű fiatalember, nagyszerű sportoló, úgyhogy el fogja bírni ezt a felelősséget” – fogalmazott a MPB-vezető a 100 méter hátúszásban szerzett paralimpiai címről.

Románia történetének egyedüli paralimpiai bajnoka, Novák Károly Eduard, mint ismeretes, ezúttal nem tudott dobogóra állni, de a 40 éves csíkszeredai kerékpáros a kezdeti csalódottságán túljutva Facebook-oldalán üzente: negyedik paralimpiájája után most következik számára egy másik élet, amely során a romániai kerékpársport és a hazai fogyatékkal élők sportolási lehetőségeire fog összpontosítani.

A riói éremtáblán egyébként Kína rekordot jelentő 107 aranyéremmel lett az első, ám az is tény, hogy Oroszország sportolóit a doppingbotrány miatt nem engedték versenyezni, kvótáikat pedig „szétosztották” a többi nemzet képviselői között.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »