Kiállt Tőkés mellett a Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja

Kiállt Tőkés mellett a Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoportja

A Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja kiállt Tőkés László EP-képviselő mellett, miután értesült Románia köztársasági elnökének döntéséről, aki visszavonta Tőkéstől a Románia Csillaga érdemrendet – közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a képviselőcsoport szerdán.

tokesfidesz_bTőkés László

A Fidesz–KDNP uniós parlamenti képviselői méltatlannak és sértőnek tartják a Románia Csillaga érdemrend visszavonását Tőkés Lászlótól, aki szintén a Fidesz–KDNP EP-képviselőcsoport tagja.
Társai hangsúlyozták, hogy a képviselő a romániai kommunista diktatúrával szembeni népi felkelés meghatározó alakja, és akinek közéleti tevékenysége középpontjában éppen egy szabad, demokratikus és európai Románia megteremtése áll.

Sérelmezték, hogy a kitüntetés visszavonásához Tőkés Lászlónak egy nyilvános fórumon elmondott kijelentése vezetett, amely eljárás Románia szólásszabadság iránti elkötelezettségét is megkérdőjelezi – vélekedtek a képviselők. Hozzátették, hogy Klaus Johannis köztársasági elnök döntése arról árulkodik, hogy a román politikai elit még mindig nem tudott felülemelkedni a kommunista örökségen, a nemzeti kisebbségeket és a másként gondolkodókat megbélyegző politizáláson.

Tőkés Lászlónak a román totalitárius rendszer lebontásában szerzett történelmi érdemei elvitathatatlanok, azon egyetlen kitüntetés elvétele sem változtat – jelentette ki a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja.

Amint arról beszámoltunk, Johannis múlt csütörtökön jelentette be, hogy a kitüntetettek becsületbírósága által tett javaslatnak megfelelően visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia Csillaga érdemrendet. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László felvetette, hogy Magyarország vállaljon „védhatalmi” szerepet Erdély érdekében, miként azt Ausztria tette Dél-Tirol esetében.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »