Kiállt Erdogan mellett Vona Gábor

Vona Gábor szerint a Nyugat nyugtalan attól, hogy Törökország erős lehet Erdogan vezetése alatt.

Problémás lehet a Nyugat számára egy erős Törökország, melyet Recep Tayyip Erdogan vezet – jelentette ki Vona Gábor a török Anadolu hírügynökségnek, amit a Daily Sabah szemlézett. A Jobbik elnöke szerint Törökországnak stabil, erős kormánya van, Erdogan pedig szintén erős vezető, ami a Nyugatnak nem tetszik. Vona kifejtette azt is: a közép-európai országok megtapasztalták, hogyan használja ki a Nyugat más országok gyengeségét, hogy ezzel védje a saját érdekeit. A pártvezető egyben dicsérte a török népet a puccskísérlet leveréséért. Ismert: a hadsereg egy része megpróbálta átvenni a hatalmat, a puccskísérlet során több mint 230-an életüket vesztették és legalább 2200-an megsebesültek.

A hazai intézményeket is említette a pártelnök

Vona Gábor ráadásul azt is hozzátette a cikk szerint: figyelemmel fogja kísérni a „gülenista terrorszervezethez” kötődő intézmények bezáratását. Megírtuk: egy magyarországi, török kötődésű iskola és óvoda, de még egy egyesület is veszélybe kerülhet a török kormány kérése nyomán. A Külügyminisztérium lapunk megkeresésére közölte, kész vizsgálódni az intézményekkel kapcsolatban. A veszélybe került Orchidea Iskola angyalföldi tagintézményének igazgató-helyettese, Orosz Balázs lapunknak elmondta: hatalmas félreértésről van szó, „attól, hogy vannak törökök az alapítók közt, és hogy elenyésző számban járnak török gyerekek az intézménybe, ez még egy magyar iskola, amire a magyar Nemzeti alaptanterv vonatkozik, és a magyar köznevelési törvény szerint működik.”

A Jobbik vezetője közölte azt is: a Magyar-Török Baráti Tagozat vezetőjeként fogja a jövőben megtenni a szerinte szükséges lépéseket.

A héten írtunk arról: számos újságírót tartóztattak le Törökországban, illetve középiskolai tanárok oktatási engedélyét vonták vissza. A vád szerint „gülenistaként” részt vettek a puccskísérlet előkészítésében, ugyanakkor a szakértő szerint az biztos: ilyen nagy arányban biztos nem működhettek közre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »