Kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár újonnan restaurált dokumentumaiból

Kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár újonnan restaurált dokumentumaiból

Kiállítás nyílt a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár közelmúltban restaurált köteteiből és grafikáiból november 20-án.

Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója köszöntőjét követően Gy. Molnár Kerstin, az Archivart Könyvrestaurátor Műhely szakmai vezetője avatta be a közönséget a restaurálás látványos, de kihívásokkal teli világába. A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár évek óta együttműködik Gy. Molnár Kerstinnel és csapatával, munkájuknak köszönhetően a gyűjtemény számos dokumentuma szépült meg. A szakember a kiállítás megnyitóján egy újonnan restaurált 16. századi Biblia segítségével mutatta be a legfontosabb munkafolyamatokat az érdeklődőknek.

A vendégeknek a megnyitó után lehetőségük volt megtapintani a kötéshez használt különböző bőrmintákat, megszagolni a felületek kezeléséhez használt kenőcsöt, sőt, aki kedvet érzett hozzá, kipróbálhatta a könyvfűzés technikáját is. A rendezvényt – a korábbi évekhez hasonlóan – a Boldog Brenner János Kollégium diákjai színesítették műsorukkal.

2018-ban Fehrentheil Henriette könyv- és papírrestaurátor elnyert egy alkotói támogatást a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, melynek keretében a könyvtár hét dokumentuma, két ősnyomtatvány, egy kézirat, egy 18. századi német-latin szótár és három grafika újulhatott meg. Ezek mindegyike megtekinthető a kiállításon.

Ugyancsak tavaly a Szombathelyi Egyházmegye kilenc kötet és két kézirat restauráltatására adott megbízást az Archivart Könyvrestaurátor Műhelynek, ezek nagy része is látható a tárlókban. A látogatók fotódokumentációkon tekinthetik meg a restaurálás előtti állapotokat, tájékozódhatnak az adott dokumentumon elvégzett munkafolyamatokról, és természetesen megcsodálhatják a megszépült kincseket.

Hírdetés

Ez év augusztusában a Könyvtári Kollégium pályázatot hirdetett egyházi könyvtárak számára, melyen a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár is részt vesz. Pozitív elbírálás esetén két ősnyomtatvány és egy antikva restauráltatására kap lehetőséget az intézmény.

A gyűjteményben jelentős mennyiségű a régi, egyedi és értékes dokumentum, melyek állagmegóvására, állományvédelmére különösen is nagy gondot fordítanak a könyvtár munkatársai, akik számára mindig öröm, ha ezek az értékek megújulhatnak, mert így még remélhetőleg sok-sok évig állhatnak majd a kutatók, látogatók rendelkezésére.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Pálinger Réka

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »