Kiállítás, könyvbemutató és rendhagyó tanévkezdés a Honti Lapokban

Kiállítás, könyvbemutató és rendhagyó tanévkezdés a Honti Lapokban

Megjelent az Ipolyság és környéke eseményeit összefoglaló Honti Lapok regionális havilap októberi száma. Az alábbiakban a lap tartalmából válogattunk.

Életmű kiállítással emlékeznek az idén márciusban elhunyt Pokorný Lajos festőművészre. Az Ipolyságon élt művész festményeit a Menora Saag Centrum Artis épületében láthatta a közönség.

A hetvenedik születésnapja alkalmából köszönti a havilap Csáky Károly etnográfust, pedagógust, helytörténészt. A Palócföld néprajztudósát pályatársa Koczó József helytörténet-kutató méltatja.

Szeptember folyamán egy kedves családi délutánnal búcsúztatták az idei nyarat a városligetben. A kézműves vásár mellett keresztyén dalokat játszó zenekar szórakoztatta a közönséget. Az idei évben is számos könyvvel gyarapodott az Ipolysági Városi Könyvtár. A könyvadományozók részletes névsora megtalálható az októberi lapszámban.

A koronavírus-járvány ellenére a könyvtár több eseménynek is otthont adott. Itt mutatták be a portálunkon is publikáló Százdi Sztakó Zsolt legújabb Életem történetei című kiadványát.

Hírdetés

A Honti Lapok is búcsúzik a nemrégiben elhunyt Vas Ottó tanár úrtól.

A város eseményein túl a környék rendezvényeiből is szemezget a havilap. Beszámol többek között az ipolykeszi imanapról, a Kóváron megtartott rendhagyó juniálisról, az Inámban rendezett kegyeleti megemlékezésről.

Gazdag Katalinnak köszönhetően visszapillantunk az első szpartakiádokra.

Szeptemberben újraindult az oktatás a város iskoláiban is. A tanintézmények életébe is bepillanthatunk. Különleges tanévnyitóra került sor a Szondy György Gimnáziumban. Szeptember 2-án Filip Mónika, az oktatásügyi minisztérium államtitkára és Gajdács Mónika, a szaktárca kisebbségekért felelős főosztályának vezetője volt a vendége Csenger Tibor megyei alelnökkel egyetemben.

Folytatódik Kapuszta Krisztína rovata a régmúlt levelezés apropóján. Dr. Kiss László helytörténész, orvostörténész Gaál György „a tudóspalócz” leveleit ismerteti. Lőrincz Sarolta Aranka folytatja a palócok őseredetébe kalauzoló sorozatát.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »