Kiállítás a Szlovák Karszt Nemzeti Park barlangjairól

Kiállítás a Szlovák Karszt Nemzeti Park barlangjairól

Megnyitották a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában az UNESCO-barlangok a Szlovák Karszt Nemzeti Parkban című kiállítást, amely abból az alkalomból jött létre, hogy az idén van a 25. évfordulója annak, hogy az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai felkerültek az UNESCO Világörökség-listájára.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum idei jelentősebb rendezvényeit mind e témához kapcsolódva szervezte. A csütörtökön megnyitott kiállítás által az érdeklődők jobban megismerhetik a Szlovák-Karszt Nemzeti Parkot, illetve a Világörökség-listán szereplő balangokat.

Kelemen Julianna múzeumpedagógus, a Rozsnyói Bányászati Múzeum munkatársa elmondta, a kiállítás alapját egy korábbi tárlat adja, annak bannerjeit aktualizálták, illetve az anyagot kibővítették további elemekkel, egyebek mellett fényképekkel, illetve a Rozsnyói Bányászati Múzeum és a liptószentmiklósi Szlovák Természetvédelmi és Barlangászati Múzeum (SMOPaJ) gyűjteményének darabjaival, régészeti leletekkel.

A látogatók megismerkedhetnek a barlangok ásványaival, s mikroszkóp alatt is megtekinthetik azok struktúráját és textúráját.

Hírdetés

A kiállítás egy része a barlangászattal foglalkozik, bemutatja a barlangászok használati tárgyait, munkaeszközeit, ruházatukat, védőfelszerelésüket, világítóeszközeiket, köteleiket. Megtekinthető három nagyméretű, átlátszó henger, amelyekben eredeti minták mutatják meg, min kellett átjutniuk a barlangászoknak, hogy bejuthassanak egy-egy barlangba. Az elsőben csak föld van, amit viszonylag egyszerűen át tudnak ásni, az utolsóban viszont szinte csak kő, ami azt jelképezi, hogy bizonyos esetekben több méternyi kövön kell átküzdeniük magukat.

– mondta Kelemen Julianna.

A tárlathoz kísérőrendezvények is kapcsolódnak, mint például filmvetítések, szakmai előadások, illetve az óvodások, alap- és középiskolások számára tematikus workshopok, amelyeken olyan témákkal fognak foglalkozni, mint a barlangászat, a régészeti leletek vagy az ásványok.

A tárlat 2021. január 31-ig tekinthető meg, ezt követően a kiállított tárgyak a Rozsnyói Bányászati Múzeumnak a Szlovák Karszt és a környező régió természeti értékeit bemutató állandó tárlatának részévé válnak majd.

– fűzte hozzá Kelemen Julianna.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »