Kiáll-e a szlovák parlament Magyarország mellett? Macron közelgő látogatása bonyolítja a dolgot…

Kiáll-e a szlovák parlament Magyarország mellett? Macron közelgő látogatása bonyolítja a dolgot…

„A külügyminisztérium kész tárgyalni bármilyen javaslatról, amely ösztönzi a tagállamok és az európai intézmények közti párbeszédet”idézte a Pravda baloldali szlovák napilap külügyminisztérium álláspontját az Andrej Danko (SNS) házelnök által felvetetett, Magyarország melletti kiállásról szóló határozat javaslatával kapcsolatban.

Danko a múlt héten ítélte el az Európai Parlament által Magyarország ellen indított hetes cikkely szerinti eljárást. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke szerint Brüsszel beavatkozik a szuverén tagállamok jogaiba. Ezért egy olyan parlamenti határozatot terjesztene a törvényhozás elé, amellyel Szlovákia kiállna nem csak Magyarország, hanem Lengyelország mellett is az EU-val szemben. Lengyelország ellen még korábban az Európai Bizottság indította el a 7. cikkely szerinti eljárást.

Azt még egyelőre nem tudni, mikor kerülne a honatyák elé a javaslat, a házelnök szóvivője szerint még folynak a tárgyalások a tartalmáról, az első változat elkészülte után pedig még a parlamenti bizottságnak is meg kell vitatnia a dolgot.

Danko Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert is biztosította arról múlt szerdai találkozójuk alkalmával, hogy a javaslatot a parlament elé viszi, sőt, a házelnök szerint a koalíciós támogatás is meglesz hozzá.

A tartalom is fontos lesz

Kérdés azonban, hogy mit fog tartalmazni az állásfoglalás. Az első jelzések szerint a határozat kijelentené, hogy Szlovákia „mindent megtesz azért, hogy a Magyarország és Brüsszel közti párbeszéd lehetőségét maximálisan kihasználják. Az elég homályos és tartózkodó megfogalmazás célja elvileg az lenne, hogy a 7. cikkely szerinti eljárás sose kerüljön a szankciók életbeléptetésének fázisába.

jelentette ki Danko.

Feltűnő óvatoskodás

Hírdetés

Peter Pellegrini kormányfő, aki korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügy Magyarországra és Brüsszelre tartozik, illetve a két fél párbeszédén múlik, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy

A kormányfő Danko határozatát nem kívánta kommentálni, csak elismételte, hogy csak a párbeszéd lehet az egyetlen megoldás.

Az óvatos politikai retorika mögött többek között az állhat, hogy hamarosan Pozsonyba látogat Emmanuel Macron francia elnök, aki korábban Orbán Viktor ellenfeleként definiálta magát. Macron a francia segítséggel megszülető első csehszlovák állam létrejöttének évfordulója alkalmából látogat Szlovákiába.

A “szakértők szerint” rossz az üzenete

A Pravda által megszólított „szakértőknek” ellenben nem tetszik, hogy Szlovákia nem foglal állást egyértelműen az európai értékek mellett. Zuzana Gabrižová, az Euractiv.sk főszerkesztője szerint nincs értelme a Danko által javasolt határozatnak. Szerinte az európai intézmények egyelőre még csak felhívták a figyelmet arra, hogy Magyarországon és Lengyelországban „történik valami”, és ezzel foglalkozni kell.

kritikai hangvétele ellenére a főszerkesztő nem vár nemzetközi botrányt amiatt, ha a szlovák parlament esetleg mégis kiáll Magyarország mellett. Radovan Geist külpolitikai elemző azonban más véleményen van.

Az Euractiv.sk munkatársaként is tevékenykedő Geist szerint Danko ellentmondásos üzeneteket küld a többi partnerországnak.

mondja a szakértő, bár a kijelentésben elég sok az ellentmondás. Egyrészt, a magyar a kormány nem szélsőséges – legfeljebb Emmanuel Macron és a vele szimpatizáló politikai irányok mondják annak – másrészt a szélsőségesek melletti kiállást felróni a Szlovák Nemzeti Párt elnökének elég különös…

Körkép.sk

Nyitókép: MTI


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »