Kiakadtak Catherine Deneuve-ékre a #MeToo-levél miatt

Kiakadtak Catherine Deneuve-ékre a #MeToo-levél miatt

Össztűz zúdult a francia sajtóban és a közösségi médiában Catherine Deneuve-re és társaira, akik a minap nyílt levélben bírálták a #Metoo mozgalmat, mondván, túl messzire ment, és a férfiak elleni feljelentéskampány csak az erkölcscsőszök és a vallási szélsőségesek kezére játszik.

A Le Monde című napilapban hétfőn közzétett levelet mintegy száz nő írta alá, akik annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy meg kell hagyni a férfiaknak az „ostromlás szabadságát”. Az aláírók hangsúlyozták, hogy a „nemi erőszak bűntény, de a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem az, és a nők körüli legyeskedés sem macsó agresszió”.

Caroline de Haas nőjogi aktivista és mintegy 30 nő a Franceinfo televízió honlapján közzétett válaszcikkében úgy vélte, hogy Denevue és társai „megpróbálják visszaépíteni a hallgatás falát, amely végre elkezdett leomlani, ráadásul a nemi erőszakot „normális jelenségként” próbálják láttatni.

„A Le Monde-ban megjelent levél aláírói szándékosan összekeverik a tiszteleten és gyönyörön alapuló csábítást az erőszakkal” – írták.

Marlene Schiappa, a női egyenjogúságért felelős államtitkár a France Culture rádióban kijelentette, hogy „ebben a levélben vannak dolgok, amelyek mélyen sértőek és hamisak”.

Hírdetés

Emlékeztetett arra, hogy a francia törvények szerint a szexuális zaklatás a közlekedési járműveken bűncselekmény, amely három év börtönbüntetéssel vagy 75 ezer euró büntetéssel jár. Hasonlóan nyilatkozott Elisabeth Borne közlekedési miniszter a France 2 televíziónak.

Ségolene Royal volt francia köztársaságielnök-jelölt Twitter-üzenetében úgy vélte „túlságosan rossz, hogy a mi nagy Catherine Denevue-ünk csatlakozik egy ilyen megdöbbentő szöveghez”.

Abnousse Shalmani, a Le Monde-levél aláíróinak egyike csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy állásfoglalásuk ilyen szélsőségesen heves reakciókat váltott ki.

„Felnőtt embernek tartom magam. Képes vagyok arra, hogy kezeljem, ha valaki szexuális ajánlatot tesz, és még inkább képes vagyok arra, hogy nemet mondja rá” – hangoztatta a Europe 1 rádiónak nyilatkozva.

Asia Argento olasz színésznő és producer, azon több tucat nő egyike, aki nemi erőszakkal, zaklatással vádolta meg Harvey Weinstein amerikai producert, „szánalmasnak” nevezte a Catherine Deneuve és társai által aláírt levélben megfogalmazottakat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »