Kiakadtak az ausztrálok az Amnesty jelentése miatt

Az ausztrál miniszterelnök visszautasította és „teljesen hamisnak” nevezte kedden az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet előző nap közzétett jelentését a Canberra által Nauru szigetén működtetett menekülttáborról.

A londoni székhelyű AI „szabadtéri börtönnek” bélyegezte a menekülttábort, és azt állítja, hogy kínzással felérő körülmények között tartanak ott fogva mintegy 400 embert – főleg afgánokat és irániakat; férfiakat, nőket, gyermekeket vegyesen –, akik Ausztráliába akartak eljutni a tengeren, és menekültkérelmüket még nem bírálták el. E körülmények miatt több menekült – köztük gyerekek is – megkíséreltek már öngyilkosságot. A táborban „rendszerszerűen elhanyagolják az ott-tartottakat, és kegyetlenül bánnak velük” – állítja az AI, hozzátéve, hogy a jelentést idén július és október között részben a helyszínen elvégzett felmérés alapján készítették el. Az AI több tucat olyan esetről tud, amelyben helyi, naurui lakosok támadtak a menekülttábor lakóira, de e jogsértések miatt soha senkit nem vontak felelősségre – mutatott rá Anna Neistat, a jelentés szerzője. Neistat magánemberként volt kénytelen Naurun járni, mert mint az AI képviselőjét hat alkalommal benyújtott kérése ellenére sem engedték be oda.

Bezár a botrányos menekülttáborAusztrália nem engedi területére a menedékkérőket, ám most egyik külső menekülttáborának bezárására kényszerül – könnyen lehet, hogy közben újranyitják a Karácsony-szigeten egyszer már bezárt létesítményt. Nem engednének a csendes-óceáni megoldás programból sem. Augusztus közepi cikkünket itt éri el.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök az ABC kérdésére azt mondta, hogy a canberrai kormány eljárása Naurun „részvéttel teli”, és „jelentős összegeket ruház ott be a menekültek körülményeinek javítására”.

A naurui kormány az AI jelentésére nem reagált, viszont bírálta az ABC Naurun készült riportját, amelyben a televízió az Amnestyéhez hasonló állításokat tett, és mások mellett menekültgyerekeket is megszólaltatott. „Nyilvánvaló, hogy ezeket a gyermekeket betanították arra, hogy mit mondjanak” – állította a kormány közleményében, és „elfogult politikai propagandának, hazugsághalmaznak, a naurui néppel szembeni sértésnek” minősítette a riportot.

Az AI-hoz hasonlóan több más jogvédő szervezet is bírálja az ausztrál bevándorlási politikát. Az ENSZ éppen kedden adott ki egy jelentést, amelyben ismét bírálja az emberi jogok helyzetét Ausztráliában. A jelentéstevő, Michael Forst azt emelte ki, hogy Ausztráliában két évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók a bevándorlási hivatal azon alkalmazottai, akik nyilvánosan beszélnek a menekülttáborokban uralkodó körülményekről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »