Kiadvány készült a budapesti Szent Márton-ábrázolásokról

Kiadvány készült a budapesti Szent Márton-ábrázolásokról

Július 4-én, Márton püspökké választásának napján mutatták be a Szent Márton nyomában Budapesten című kétnyelvű kalauzt a Magyar Nemzeti Galériában.

Az időpont mellett a helyszín kiválasztásának is szimbolikus jelentősége volt: a galéria gyűjteményében lévő Szent Márton-ábrázolások a középkori európai művészet legjelesebb alkotásai közé tartoznak.

A Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa által kiadott füzet tíz budapesti helyszín tizenöt Márton-ábrázolására hívja fel a figyelmet. A helyek között találunk múzeumot, templomot, kápolnát, sőt temetőt is. A füzet szövegét Feiszt György, Szávai Tamás és Tüskés Anna írták, illetve állították össze, a grafikai munkákat a Yellow Design végezte.

Hírdetés

A kiadvány bemutatóján Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa és Szontágh Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség vallási turizmus programjának igazgatója mondtak köszöntőt. A kiadványt Tüskés Anna művészettörténész ismertette, Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa elnöke pedig arról beszélt, hogyan kötődik Budapest az európai Szent Márton Úthoz.

A résztvevők számára Poszler Györgyi művészettörténész, a Régi Magyar Gyűjtemény munkatársa tartott szakvezetést, bemutatva a galéria Szent Márton-ábrázolásait.

Forrás és fotó: Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa; Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »