Kiadták a jelszót: Hátizsákos turisták helyett gazdag külföldieket Budapestre

Kiadták a jelszót: Hátizsákos turisták helyett gazdag külföldieket Budapestre

Hátizsákos turisták helyett szívesebben látna gazdagabb, többet költő külföldieket Budapesten a Magyar Turisztikai Ügynökség. A szállodaszövetség szerint azonban ehhez befektetésekre is szükség lenne, mert a konferenciahelyszínek és a prémium szállodák tekintetében is lemaradt Magyarország.

Speciális kerékpárokon is van már lehetőség a bulizásra a belvárosban. A szolgáltatást főleg a hosszú hétvégére érkező hátizsákos turisták szeretik.

„Mindenképpen a bulizásra nyitott fiatalok a mi célközönségünk. Tulajdonképpen a szórakozóhelyeket, a Széchényi fürdőt – ott is vannak esti bulik –, és mellette nagyon sok kocsmatúrára, amire elmennek ezek a vendégek. Ezek az ilyen tipikus, akár hátizsákos turistának is mondhatjuk őket” – mondta Hullár Ádám, a Kingbike.hu ügyvezetője.

A Magyar Turisztikai Ügynökség viszont szívesebben látná Budapesten azokat, akik hosszabb ideig maradnak és többet is költenek. Számításaik szerint jelenleg egy átlag külföldi csak két és fél éjszakát marad Magyarországon, és ezalatt még 300 eurót sem költ.

A szállodaszövetség azonban úgy látja, a gazdagabbak bevonzásához befektetésekre is szükség lenne. Niklai Ákos szerint leginkább a konferenciahelyszínek és a prémium szállodák tekintetében van lemaradás.

„A bevételek évről évre növekednek. Persze jó lenne, ha jobban növekednének, például a tavalyi évben 9 százalékkal nőttek a bevételek, ami nagyon szép növekedés volt. Azzal egyetértünk, hogy még több bevételre lenne szükség, csak a bevételnövekedésnek kellene bizonyos feltételeit is jobban megteremteni. Például a kapacitásban, hogy ne csak a magánszállások vagy ne csak a hostelek száma növekedjék, hanem a szállodák kapacitása is növekedjék” – mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A Sziget már évekkel ezelőtt váltott – a fesztivál ma már maximális kihasználtsággal működik, így csak a szolgáltatások színvonalának javításával tudták növelni a profitot. Gerendai Károly szerint ez lehetne akár országos tendencia is.

„Hogyha csak kimondjuk önmagában azt, hogy nekünk jó lenne az, hogyha többet költő turisták jönnének, ez valószínűleg kevés, akkor olyan szolgáltatásokat kell felvonultatni” – mondta Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál Kft. fő szervezője.

A Sziget alatt egyébként a fővárosi gyógyfürdők látogatottsága is ugrásszerűen megnő, de a belépők ára miatt van, ahol amúgy is külföldi a látogatók többsége.

„Rengetegen látogatnak ki ez időben a fürdőbe, a tegnapi napon a Széchenyi fürdőben több mint 700 látogatónk volt, ez bizony rekordszámnak tekinthető. Most még azt gondolom, hogy sokan a szigetesek közül alszanak, de itt bizony a kora délutáni órákban már rengeteg szigetes vendég lesz” – mondta Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatója.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként az elmúlt években a régióban Budapesten bővült a leginkább a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások köre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »