Kiadta a képviselőház Elena Udreát

Kiadta a képviselőház Elena Udreát

Jóváhagyta kedden a képviselőház az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) újabb kérését, amelyben a bűnvádi eljárás jóváhagyását kérte az alsóháztól Elena Udrea volt idegenforgalmi és fejlesztési miniszter ellen kétrendbeli vesztegetés elfogadására való felbujtás gyanúja miatt.

udrparl_b

A képviselők 147-97 arányban döntöttek a képviselőnő kiadatása mellett. A DNA szerint Udrea korábbi pártja, az azóta a Nemzeti Liberális Pártba (PNL) beolvadt Demokrata-Liberális Párt (PDL) államfőjelöltje, Traian Băsescu elnökválasztási kampányának finanszírozására gyűjtött törvénytelen módszerekkel pénzt.

Az ügyészség szeptemberben már bűnvádi eljárást indított az ügyben Gheorghe Nastasia, az idegenforgalmi tárca volt főtitkára és Victor Tarhon, a Konstanca megyei közgyűlés volt elnöke ellen vesztegetés elfogadása, Elena Udrea és Băsescu idősebb lánya, Ioana ellen pedig többrendbeli pénzmosás gyanúja miatt. Ugyanakkor azóta a nyomozás során olyan bizonyítékokra bukkantak, amelyek alapján most még vesztegetés elfogadására való felbujtás miatt is eljárást kívánnak indítani Udrea ellen. Az ügyészek szerint Udrea arra utasította Nastasiát és Tarhont, hogy az idegenforgalmi tárcával, illetve a Konstanca megyei közgyűléssel szerződéses viszonyban álló cégektől követeljenek pénzt a kampányban felhasznált reklámanyagok kifizetésére. Az összegeket fiktív szerződések alapján fizették ki. A DNA szerint az ügyletek koordinátora Elena Udrea volt.

Megszavazták a Prună elleni indítványt

Megszavazta kedden a képviselőház a Raluca Prună igazságügy-miniszter ellen a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott egyszerű indítványt. A dokumentumot 155 honatya szavazta meg, 60-an nem voksoltak. A PSD azért nyújtotta be az indítványt, mert a miniszter a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács előtt beismerte: hazudott az Emberi Jogok Európai Bíróságának, amikor azt mondta, megvan a pénz a fogvatartottak helyzetének javítása céljával megépítendő új börtönökre. Az indítvány elfogadásának nincs kötelező jogi következménye, vagyis a tárcavezetőnek nem kell távoznia. Prună leszögezte: nem mond le.

Udrea a szavazás előtt azzal vádolta meg a DNA-t, hogy akciói valójában a „kényelmetlen” politikusok kiiktatását célozzák, és úgy vélekedett, a vesztegetés elfogadására való felbujtás fogalma relatív. Korábban azzal vádolta meg Laura Codruța Kövesit, a DNA főügyészét, hogy az eljárással csupán azokról a vádakról akarja elterelni a figyelmet, amelyeket a szintén korrupcióval gyanúsított Sebastian Ghiță képviselő fogalmazott meg vele szemben, és amelyek szerint Ghiță – baráti viszonyuk miatt – segített meghamisítani egy, a főügyész doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvádakról szóló jelentést. Udrea szerint a Kövesi vezette intézmény sohasem indít eljárást a hatalmon levő erők ellen: Băsescu és most Klaus Johannis államfő mandátuma idején is az ellenzéki politikusok ellen indít eljárást. Udrea ellen számos korrupciógyanús ügy miatt vizsgálódik a DNA, rövid időt vizsgálati fogságban is eltöltött.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »