Ki van éhezve a kultúrára? Újdonságok a felvidéki könyv- és zenepiacon

Ki van éhezve a kultúrára? Újdonságok a felvidéki könyv- és zenepiacon

Az újdonságok hete következik a felvidéki kultúrában. A szlovákiai magyar irodalomba két várva várt regény is berobban az utolsó novemberi héten. A zenepiacot pedig a For You acapella együttes pörgeti fel egy új karácsonyi hanghordozóval

November utolsó hete egyértelműen sok újdonságot hoz a felvidéki kultúrába. Hétfőn szállítják a terjesztőkhöz és a könyvesboltokba a híres maffiaregény, a Klán és a Felvidéki Sága írójának, Szomolai Tibornak legújabb könyvét, a Cigányúton című regényt.

A darázsfészekben nyúlkáló szerző ezúttal is kényes témát boncolgat, a társadalmat izzasztó cigánykérdést járja körbe, és megoldásokat is kínál.

A regény szüzséje Magyarországon, egy meg nem nevezett régióban játszódik. A háttérben megjelenik az utóbbi húsz év országos és részben nemzetközi politikája, az intézmények groteszk működése és nem elhanyagolhatóan az a szomorú tény, hogy a jó elképzeléseket hogyan viszik félre az emberi gyengeségek, a hiúság és a nyereségvágy, a pénz utáni hajsza. A negatív szereplők mellett feltűnnek tiszta emberek is, elsősorban a Bangó Nácinak nevezett falumegváltó, aki a saját kis körében meg tudja valósítani a Paradicsomot. De csak addig, amíg a rendszer be nem darálja.

Szomolai Tibor elmondta portálunknak, a vasárnapi nap folyamán dedikálni fog rimaszombati otthonában, valamint munkásai segítségével a könyv gerincének szalagkötésén dolgoznak, hiszen a szalagkötés szinte már védjegye az író műveinek. Ezúttal kétfajta dizájnban jelenik meg a regény, lesznek könyvek, amelyek aranyszínű szalaggal, és lesznek kiadványok, amelyek színes pántlikákkal díszítődnek majd.

A felvidéki irodalom egy másik újdonsággal is bővül a napokban. Durica Katarína, aki szintén foglalkozott már a dunaszerdahelyi maffia témájával a Rendes lányok csendben sírnak című regényében, ezúttal Gömör falusias és a brüsszeli eurokraták szövevényes, a külső szemlélő számára láthatatlan világába kalauzolja az olvasót a Városi rókák című regényében.

Hírdetés

A szerző új regénye izgalmas krimi, felkavaróan őszinte vallomások sora, három nő – Tímea, Andrea és Klára harcának és útkeresésének felemelő története.

„Ez az első regényem, amit nem egy nagy kiadó ad ki. Saját kiadót alapítottam, a Városi rókákkal debütál a Piros Hó Kiadó. Miért pont Piros Hó? Nekem számtalanszor mondták, hogy nem lehet, ne is próbálkozzak, úgysem sikerül, foglalkozzak inkább „bjuti” témákkal, azért legalább rendesen fizetnek.

– magyarázta portálunknak az izgatott írónő, aki éppen brüsszeli otthonában fejlesztgeti legújabb webshopját és dolgozik a Városi rókák előrendeléseinek összegzésén. A könyvet november 30-án már az olvasók is a kezükben tarthatják, az első megrendelők pedig egy divatos Kokafashion szájmaszkot is kapnak ajándékba az írónőtől.

Nemcsak az irodalom, hanem a zene piaca is újdonsággal bővül. A For You acapella együttes a szlovákiai Penthatonix néven is ismert. Ezúttal egy karácsonyi albumot sikerült piacra dobniuk, amelyet a jövő héttől kezdenek el terjeszteni. A For You zenekar szlovák anyanyelvű tagjai is szeretik a nemzetközi zenét és jóban vannak a magyar nyelvvel is, nem újdonság az együttestől, hogy a hanghordozóikon több nyelvű dalok is találhatóak.

A For You Acapella Christmas album tizenkét zeneszámot tartalmaz, vannak rajta szlovák, angol, cseh és magyar nyelvű zeneszámok is, mint például a Három mogyorót Hamupipőkének, a Halleluja vagy a Ha elmúlik karácsony című szerzemények acapella stílusban előadva.

A kedvelt zenészek ezúttal is csodát alkottak, a karácsonyi számok garantáltan elhozzák a békét és a meghitt ünnepi pillanatokat az otthonokba, hiszen nagy eséllyel az idei karácsonyi koncerteket nehezen lehet majd megszervezni. A karácsonyi album már meghallgatható a Spotifyon, a jövő hét folyamán pedig egy új magyar nyelvű videoklippel is jelentkezik a For You.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »