Ki van a szobában?

VEZÉRCIKK – „Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába” – írta Karinthy Frigyes 1921-ben megjelent, Capillária című szatirikus, utópisztikus regényében.

A művet a 20. század első évtizedeinek női emancipációt követelő mozgalmai ihlették, de szó esik benne a férfiak emancipációjának szükségességéről is. A Karinthy-regényben felvetett kérdések majdnem száz év után is érvényesek, akárcsak az írónak a „szebbik” és „erősebbik” nem millió ellentmondással teli, kifürkészhetetlen és titokzatos viszonyáról írt, immár szállóigévé vált frappáns, empatikus kijelentései.

Manapság egyre több szó esik általánosan a nők jogairól, szerepvállalásáról, esetenként elnyomásáról, arról, hogy mennyire szorulnak háttérbe a társadalomban és a politikai életben, valamint hogy miként küzdenek ez ellen. Az viszont, hogy az egyes nők (és esetenként persze egyes férfiak is) mennyire érzik magukat háttérben, vagy a másik fél által elnyomottnak, igencsak esetfüggő, a kérdés pedig ingoványos talajra vezethet, hiszen száz meg száz lelki, társadalmi, anyagi és egyéb tényező függvénye.

Konkrétum azonban, hogy Romániában a képviselőház döntése értelmében idéntől nemcsak a március 8-ai nők napját, hanem a férfiak november 19-ei napját is megünneplik, a honatyák szerint ugyanis a két ünnep hivatalos megtartásával lehetőség nyílik a nemek közti kapcsolatok javítására, a pozitív férfimodell népszerűsítésére. Az, hogy az év egy-egy kiemelt napján nő és férfi a másik nem által tartott „tükörbe” nézve is felülvizsgálhatja kettejük korántsem leegyszerűsíthető viszonyát, talán segít abban, hogy a többi napon is kölcsönös tiszteletet várhassanak el egymástól.

A Karinthy-féle szobában pedig, ha úgy vesszük, mindenki egyedül van, emberként, másrészt viszont senki nem magányos, hiszen minden nő mellett ott a férfi: az apa, barát, társ, fiúgyerek, és fordítva, a férfi közelében a nő: az anya, hitves, lánygyerek és így tovább. Ahhoz azonban, hogy a kölcsönös jelenlét érezhetően gyömölcsöző lehessen, meg is kell találniuk egymást ebben a bizonyos szobában. Cherchez la femme, cherchez l’homme.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »