Ki szítja a nemzeti gyűlöletet Nyugat-Bácskában?

Ki szítja a nemzeti gyűlöletet Nyugat-Bácskában?

Valamivel több mint két hete a 19 éves, horvát nemzetiségű J. B.-t nemzeti alapon sértegették és megverték az apatini községhez tartozó többnemzetiségű faluban, Szondon (Sonta). A helybeliek szerint ennek a verekedésnek az előzménye még a katolikus karácsonykor volt, amikor „usztasák és csetnikek‟ tűztek össze egymással.

A főként horvátok lakta településen élnek még szerbek, magyarok és romák is. Marinko Adžun, az egyik étterem tulajdonosa szerint ez is csak egy olyan település Szerbiában, mint az összes többi. A kávézójában magyar és szerb beszédet egyaránt lehet hallani. Szerinte itt nincs nemzeti alapú összetűzés.

Renata Kuruc, a helyi közösség titkára is osztja Adžun véleményét. „Lakosaink egyetértésben élnek, jól élnek egymás mellett, tiszteletben tartják egymás ünnepeit, karácsonyát és húsvétját. Két templomunk is van, egy katolikus és egy ortodox‟ – mondta Renata Kuruc.

A település lakosainak többsége úgy véli, hogy Szondon nincs probléma a nemzetiségek között, és ha összetűzésre is kerül sor, az nem nemzeti indíttatású. A bántalmazott J. B. szülei a Tanjugnak elmondták, hogy nem értik, honnan a fiatalokban az egymás közötti gyűlölet, hiszen nem is a 90-es évek háborúinak ideje alatt születtek.

„Abbahagytuk a szomszédos falvakkal a focimeccsek szervezését, mert mindig valamilyen incidensre került sor. Szondon jól megvannak a nemzetiségek egymás között, de más a helyzet, amikor jön valaki egy másik faluból. Új generációk születnek, akiket gyűlöletben nevelnek fel, és azt sem tudják, hogy miért gyűlölködnek‟ – állapította meg Zoran, a megvert fiú édesapja, és hozzátette, hogy hiába fordultak a rendőrökhöz, azok azt mondták, hogy a fiúnak nincs semmi baja.

Andrija Ađin, a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége helyi szervezetének elnöke szerint a tettesek megbüntetése helyett a nyilvánosság figyelme inkább a szülőkre fordult, akik rámutattak a támadásra. Ađin szerint Szondon nem vészes a helyzet, de nem szabad elhallgatni a támadás súlyosságát, az embereknek pedig biztonságban kell érezniük magukat, tudva, hogy a biztonságuk védelmére létrehozott intézmények jól működnek.

A Tanjug megtudta, hogy az apatini rendőrség bűnvádi feljelentést tett egy 21 éves, bácsszentiváni (Prigrevica) személy ellen, könnyebb testi sérülések okozása miatt.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »