Ki lesz az MKB tulajdonosa?

Ki lesz az MKB tulajdonosa?

Egyelőre nem tudni, kik lesznek az MKB valódi tulajdonosai, de az eladási folyamat végére mindenre fény derül, ha a nyertes konzorciumnak sikerül előteremtenie az adásvételhez szükséges összeget. Ha ez nem történik meg, kútba eshet az üzlet.

A jegybank nem tudhatja pontosan, hogy kik veszik meg az MKB Bankot – derült ki egy tegnapi háttérbeszélgetésen, amelyet Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke tartott. Az Index.hu beszámolt róla, hogy Nagy Márton elmondta: a szanálási jogkörben eljáró MNB a pénzintézet értékesítése során nem tudja kétséget kizáróan megismerni az MKB leendő tulajdonosait. A működési engedély megkérésekor esedékes részletes vizsgálat során azonban – miután az MNB gyakorolja a felügyeleti jogkört – fény derül majd a valódi tulajdonosokra. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is érdeklődött a pénzintézet iránt, ezért elképzelhető, hogy a győztes pályázó mellett az európai intézmény is beszáll az MKB-ba.

Miután a nyertes konzorcium két tagja tőkealap, azokhoz a jövőben is csatlakozhatnak új tagok, hiszen pályázati győztesként azt a jogot nyerték el, hogy befektetőket gyűjtve föltöltsék az alapot. Ha nem sikerül a vásárláshoz szükséges summát összegyűjteniük, akkor kútba eshet az egész ügylet, mert a második és a harmadik pályázó is kevesebbet ajánlott, mint amennyibe a szanálási alapnak eddig került az MKB. Róna Péter közgazdász szerint a nemzetközi gyakorlatban egy ilyen ügyletnél a közintézménynek banki bizonylatot kell kérnie arról, hogy a vevő rendelkezésére áll a vásárláshoz szükséges összeg. Ha a jegybank kért ilyen bizonylatot, akkor az eljárás megegyezik a nemzetközi gyakorlattal, ha nem kért – vagy kért, de nem kapott –, akkor viszont nem felel meg ennek. – Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz lenne ez a megoldás. Az azonban biztos, hogy nem csak a forrás meglétéről kell nyilatkoznia, de azt is igazolnia kell, hogy honnan származik a vevő pénze – tette hozzá a közgazdász.

Nagy Márton azt mondta, az Európai Unió kiemelt figyelemmel kíséri az eladást, ezért ügyeltek arra, hogy ne legyen köthető állami pénz az ügylethez, ezt ugyanis tiltja az európai szabályozás. Ezért a konzorcium minden tagjától nyilatkozatot kértek, hogy nincs és nem is lesz az államhoz, illetve a jegybankhoz köthető pénz a konzorciumi tagok mögött.

Az MNB azt is ellenőrizte, hogy a pályázók milyen banki és regionális tapasztalattal rendelkeznek. Nyilatkozniuk kellett arról is, milyen stratégiát akarnak folytatni, és honnan, mennyi pénzt teremtenek elő az MKB Bank megvételéhez. Ezen túlmenően azt is ellenőrizték, mekkora a vevők pénzügyi ereje. Kérdésre válaszolva Nagy Márton közölte: a konzorcium vezetőjét, a Blue Robin Investmentset február 18-án alapították, de csak március 7-én jegyezték be, míg az ajánlatot február 22-ig kellett benyújtani. Azt a furcsa mozzanatot, hogy egy be nem jegyzett cég adott ajánlatot a konzorcium tagjaként a bankra, Róna Péter nem tartja nagy problémának. Szerinte a lényegi kérdés az, hogy világos és papírokkal igazolható legyen, ki és milyen pénzből akarja megvásárolni az MKB-t.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »