Ki lehet a legnagyobb szlovák?

Ki lehet a legnagyobb szlovák?

A szlovák köztelevízió arra kérdésre keresi a választ a nézők körében: ki volt a legnagyobb szlovák a történelemben. Hogy megkönnyítse a választást több „személyiség” nevét is felkínálta.

Természetesen a listáról nem hiányzik Juro Jánošík, Ľudovít Štúr, Milan Rastislav Štefánik vagy Alexander Dubček neve, sőt Mária Teréziáé sem, jóllehet ő nem volt szlovák nemzetiségű.

A műsor szerkesztői azonban Jozef Tisot, az 1939-1945 között létezett első Szlovák Köztársaság államfőjét is beemelték a lehetséges nagyságok sorába, ezt viszont mind a főügyészség, mind a rendőrség nehezményezte, ezért az RTVS vezetése végül levette a Tisoról szóló bejátszást.

Hírdetés

Az ügyet ezzel még nem zárták le, mert vizsgálják, nem történt-e bűncselekmény azáltal, hogy egy háborús bűnök elkövetése miatt halálra ítélt személyt „népszerűsítettek”, aki emberiesség elleni bűncselekményeket, hazaárulást és egyéb súlyos tetteket követett el. A szóban forgó projekt egyébként november elsején indul és 2019. május 1-jén lesz a kicsúcsosodása.

Akkor dől el, hogy kit tartanak a történelem legnagyobb szlovákjának az emberek. Az ötlet természetesen nem az RTVS-ben született. 2002-ben elsőként a brit BBC indította el hasonló projektjét és a britek akkor Winston Churchillre voksoltak. Azóta már 24 országban bonyolítottak le egy sikeres ankétot. Csehországban néhány éve IV. Károly cseh király lett a legnagyobb cseh.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »