Ki állhat a puccskísérlet mögött?

A török hadsereg egy kisebb csoportja az éjszaka folyamán hatalomátvételt kísérelt meg, amire ugyan már volt példa korábban is, ám a mostani helyzet annyiban új, hogy a kormány támogatottsága ezúttal a hadsereg főbb vezetői körében megmaradt. Ennek is köszönhető, hogy a hajnali órák végére felszámolták az államcsínyt – mondta el az M1 reggeli műsorában Egeresi Zoltán Törökország-szakértő.

A puccskísérlet során a hadsereg vezetőjét is túszul ejtették – támasztotta alá a szakértő az általa korábban mondottakat, miszerint a hadsereg nem volt egységes. Mint hozzátette, a hadsereg új vezetőjének „kinézett” tiszt nem tábornok, hanem ezredes volt. A legfontosabb erők megmaradtak tehát a kormány oldalán – szögezte le Egeresi Zoltán. A puccs megkezdése után néhány órával a hadsereg vezetői már arról nyilatkoztak, hogy a puccs sikertelen – tette hozzá.

A szakértő szerint a puccskísérlet mögött valószínűleg egy olyan iszlamista szervezet áll, amely az elmúlt években tekintélyes mozgalommá nőtte kis magát, állami pozícióban lévő és erős gazdasági háttérrel rendelkező tagjai, támogatói is vannak.

A szervezet korábban Erdogan pártját is támogatta, ám a kooperáció meggyengült, 2013-tól ellenségeskedéssé fajult – mondta a szakértő.

Egeresi Zoltán szerint a továbbiakban tisztogatási hullám várható a török államapparátusban, illetőleg új politikai ellenfelek is előkerülhetnek. Mindazonáltal az ellenzéki pártok az éjszaka folyamán a kormány mellett foglaltak állást, az államcsínyt nem támogatták.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »